Homemade Granola

Homemade Granola
Heerlijk krokante granola maak je zo gemakkelijk (èn veel goedkoper) zelf: gewoon enkele ingrediënten mengen en op lage temperatuur in je Vonken roosteren. Opnieuw een geweldige manier om gebruik te maken van de restwarmte van je oven. Pas de verhoudingen...
Homemade Granola

Description

Heerlijk krokante granola maak je zo gemakkelijk (èn veel goedkoper) zelf: gewoon enkele ingrediënten mengen en op lage temperatuur in je Vonken roosteren. Opnieuw een geweldige manier om gebruik te maken van de restwarmte van je oven. Pas de verhoudingen en ingrediënten aan naar smaak om je eigen signature granola mengeling te creëren! Gebruik je je gewone of een grote oven, dan kun je meteen een dubbele portie maken.

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Ingrediënten

  • 180 g havermout
  • 100 g noten
  • 25 g pompoenpitten
  • 25 g lijnzaad
  • 4 tbsp honing
  • 3 tbsp gesmolten kokosolie
  • snuifje kaneel
  • snuifje zeezout

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten in een kom. Wees gerust creatief met de samenstelling, maar hou wel de verhouding olie/zoetstof vs. granen en pitten in het achterhoofd. Let wel op: rozijnen voeg je best pas nadien toe aan je granola, anders verbranden ze.
  2. Check de temperatuur van je oven. Een exacte temperatuur is niet nodig, je kunt spelen met een restwarmte tussen zo'n 120 en max 180°C.
  3. Neem een vuurvaste ovenschaal of RVS schotel en gebruik bakpapier om kleven te voorkomen (+ dat giet gemakkelijk in een luchtdichte bewaarpot als de granola klaar is). Verspreid je mengeling gelijkmatig in één laag over de schotel, zodat alles mooi bruin kan roosteren. Sowieso blijft omroeren wel nodig, zodat alle haver, granen en pitten langs alle kanten krokant gebakken worden.
  4. Schuif de schotel in de oven en sluit de deur. Hoe warmer de oven nog is, hoe vaker je best even omroert en de schotel eens draait voor een gelijkmatig resultaat.
  5. Aan 180°C kijk en roer je best elke 5 minuten even, en kan de granola na zo'n 12 à 20 minuten klaar zijn. Bij 120°C kan je de granola zeker telkens 10 minuten laten zitten en kan het 30 minuten of langer duren, maar krijg je wel een krokanter en egaler resultaat. Hou je granola sowieso dus op geregelde tijdstippen in de gaten is de boodschap.
  6. Zijn alle noten en pitten ongeveer gelijkmatig bruin geroosterd? Haal de schotel dan uit de oven en laat rustig afkoelen vooraleer je het bakpapier tot een trechter vormt om je lekker geurende granola in een luchtdichte bokaal te gieten. Daarin blijft deze een maand of zelfs langer goed. Hemels met wat frisse yoghurt en vers fruit, maar probeer zeker ook eens een eetlepel granola bij een bolletje (versgedraaid) vanille-ijs (neem het van een ijsjesliefhebber aan).

Is dit iets voor jou?

Gemarineerde scampi's in twee versies

Gemarineerde scampi's in twee versies

Een goede marinade heeft iets zuur (bv. citroen), iets zoet (bv. honing) en iets vettig (bv. olijfolie). Scampi's kan je...
Hartige (zuurdesem) Pancakes

Hartige (zuurdesem) Pancakes

Dat je de Vonken plancha voor veel kunt gebruiken wist je misschien al, maar met deze hartige pancakes breng je...