Koud gerookte zalm in Vonken

Koud gerookte zalm in Vonken
Heb je altijd al gedroomd om jouw eigen zalm te roken? Wanneer het buiten koud is, kan je heerlijk zalm roken. Door de lage temperatuur krijg je heerlijke en zachtroze velletjes met een subtiele rooksmaak. De zalm kan je makkelijk...
Koud gerookte zalm in Vonken

Description

Heb je altijd al gedroomd om jouw eigen zalm te roken? Wanneer het buiten koud is, kan je heerlijk zalm roken. Door de lage temperatuur krijg je heerlijke en zachtroze velletjes met een subtiele rooksmaak. De zalm kan je makkelijk vervangen door een andere vis, of zelfs een stuk vlees. Toch liever fan van warm roken? Dan kan je natuurlijk de oven licht opwarmen met houtskool, of een klein vuurtje. Laat het smaken!

Ingrediënten

  • 1 kg Zalmfilet met vel
  • 600 g grof zeezout
  • 500 g bruine suiker (of cassonadesuiker)
  • 1 eetlepel peper van de molen
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • optioneel: 1 eetlepel lookpoeder
  • optioneel: 1 eetlepel gedroogde dille

Bereiding

  1. Meng het zout, de suiker en de kruiden in een grote kom.
  2. Strooi 1/4 van het mengsel in een plastic bakje en leg de zalmfilet erbovenop. Overgiet de zalm daarna met de rest van het droge mengsel. Je mag geen enkel stukje zalm meer zien!
  3. Dek af en plaats dit mengsel minimaal 12 uur in de koelkast. Dit is het pekelproces: het vocht in de zalm wordt onttrokken door het zout en de suiker.
  4. Haal uit, en spoel de zalm goed af. Dep droog met keukenpapier en leg opnieuw in de koelkast, deze keer niet afgedekt. Dit is het droogproces: de zalm zal aan de buitenkant licht uitdrogen.
  5. In geen geval moet je de ovens opstoken: dit recept is een cold smoke, en de temperatuur dient steeds onder de 25°C te zijn.
  6. In Vonken Mini hoef je enkel het pelletnetje in het vuurkorfje te steken en te vullen met Vonken smoke pellets. Steek een aanmaakblokje aan en leg het aan het uitende van de strook pellets. Houd de korf nog uit de Mini. Laat 5 minuten branden. Wanneer de pellets ook voldoende vuurvatten, verwijder je het aanmaakblokje en blaas je de vlam van de pellets uit. Schuif het vuurkorfje in de oven, en sluit alle kleppen van de oven.
  7. Als je met Vonken Original werkt: plaats de smoker tool in de oven en vul met Vonken smoke pellets. Steek een aanmaakblokje aan en leg het aan het uitende van de strook pellets. Laat 5 minuten branden. Wanneer de pellets ook voldoende vuurvatten, verwijder je het aanmaakblokje en blaas je de vlam van de pellets uit. Schuif de smoker tool nu diep in de oven en sluit alle kleppen van de oven.
  8. Plaats de zalm op een roostertje en plaats in de Mini of de Original. Je kan ook het Smoke & Bake rack gebruiken voor de Original. Laat gedurende minimaal 4 uur roken, liefst 6 uur.
  9. Haal de zalm uit de oven, wikkel in folie en plaats nog 12 uur in de koelkast, zodat de aroma's tot diep in de zalm penetreren. Je kan ook licht invriezen op het einde om perfecte sneetjes te kunnen snijden.

Is dit iets voor jou?

Zuurdesembrood in Vonken

Zuurdesembrood in Vonken

Ben je een echte broodfan en heb je een zuurdesem borrelen in jouw koelkast? Gebruik dan onze Original of Mini...
Fall-of-the-bone ribben

Fall-of-the-bone ribben

Heerlijke ribben die je kan uit elkaar trekken. Daar droomt iedereen van. In de USA zijn ze zot van de...