Pizza - van deegbol tot versgebakken pizza

Pizza - van deegbol tot versgebakken pizza
Pizza – van deegbol tot versgebakken pizza
Pizza - van deegbol tot versgebakken pizza

Description

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook bij vragen of opmerkingen.

Ingrediënten

  • 1 deegbol (zie recept pizzadeeg)
  • 2 eetlepels tomatensaus (of andere basis)
  • 1 handvol geraspte of verse mozzarella (of alternatief)
  • toppings naar keuze

Bereiding

  1. Neem een deegbol en wentel deze voorzichtig door bloem, semola (fijn tarwegriesmeel) of een mengeling van beide.
    Semola helpt net zoals bloem te verhinderen dat je deeg aan de pizzaschep blijft plakken, maar verbrandt minder vlug. Het geeft daarnaast een extra krokantje aan je pizzakorst. Is je deegbol mooi bedekt met de bloem of semola, dan kun je deze vervolgens op je werkvlak leggen.
    Let daarbij op dat je de bol intussen niet omdraaide, en de bovenkant nog steeds dezelfde is.
  2. Om te voorkomen dat het deeg gaat plakken aan je werkvlak kun je ook daar een dun laagje bloem of semola gebruiken. Breng je beide handen samen, en begin de deegbol plat te drukken vanaf het midden van de bol. Gebruik hiervoor de bovenste helft van je vingers, en werk voorzichtig van binnen tot ongeveer een goeie centimeter van de rand - zo druk je de lucht daar niet uit het deeg en krijg de mooie bolle korst van een Napolitaanse pizza. Draai het deeg rond en doe dit in alle richtingen om een cirkel te vormen. Aarzel niet om het deeg ook om te keren en daar hetzelfde te doen, maar leg deze altijd terug op de originele kant.
  3. Je deeg heeft nu de vorm van een cirkel - of iets wat erop lijkt (dit is niet gemakkelijk, maar met wat oefening kom je er snel). Nu moeten we enkel de cirkel wat groter maken. Hiervoor bestaan verschillende manieren, en de enige juiste manier is diegene die jou het meeste ligt. Bij elke methode geldt: ga voorzichtig te werk zodat het deeg niet scheurt, en vermijdt de rand zodat deze mooi intact blijft.
  4. We geven hier enkele opties mee:
    • maak de bodem met je beide handpalmen groter door voorzichtig van binnen naar buiten te rekken en de bodem daarbij rond te bewegen
    • neem het deeg van het werkvlak en laat deze net achter de rand op je knokels van je vuisten rusten. Herpositioneer je vuisten telkens zodat er steeds een nieuw stukje deeg op rust, en zo wordt uitgerokken door de zwaartekracht
    • neem het deeg van het werkvlak en verplaats deze verticaal heen en weer tussen je linker- en rechterhand. Bij elke beweging draai de cirkel een stukje.
  5. Vind je het moeilijk om je in te beelden hoe dit gaat, dan kun je op YouTube heel wat beeldmateriaal vinden die deze methodes illustreren.
  6. Ben je tevreden met je pizzabodem (bv. diameter 30cm), dan plaats je deze terug op je werkvlak, of meteen op een lichtjes bebloemde pizzaschep.
  7. Beleg de pizzabodem naar wens. Enkele tips:
    • hou nog steeds de rand vrij, want elk gewicht zal het opbollen van het deeg verhinderen.
    • hou het simpel: kies bijvoorbeeld je basis (tomatensaus of 'bianca' - room, kaas, etc.), 1 à 2 kazen zoals mozzarella en parmegiano, en 1 à 2 toppings zoals gegrilde groenten of fijne vleeswaren. Wees creatief in je combinaties, en durf te experimenteren.
    • wil je het beleggen van de bodem meteen op de schep doen, zodat je deze daarna niet meer moet verplaatsen? Controleer dan zeker voor je begint nog even of de bodem nog vrij beweegt en niet aan de schep blijft plakken. Is dit wel het geval, kun je een voorzichtig wat bloem aanbrengen op de vochtige plek, en lichtjes tussen de bodem en de schep blazen om deze van elkaar los te maken.
  8. Vanaf je de pizza belegt met saus en andere toppings, vergroot de kans dat door de vochtigheid het deeg aan de pizzaschep gaat plakken. Snel werken is dus de boodschap!
  9. Belegde je de pizza op je werkvlak, dan schuif je die nu op je pizzaschep.
    • zorg dat je schep volledig droog is en bebloem deze lichtjes
    • til voorzichtig één kantje van de belegde pizza op
    • schuif voorzichtig in een snelle beweging de pizza op de pizzaschep
  10. Ging het niet helemaal vlot en werd het toch een calzone? Probeer zeker volgende keer opnieuw!
  11. Veeg de oven schoon, en leg indien nodig een extra blok hout op het vuur zodat de vlam mooi over het plafond naar de schoorsteen brandt, en zo ook de bovenkant van de pizza gelijkmatig bakt.
  12. Afhankelijk van het type pizza dat je verkiest, stook je de oven van goed warm tot enorm heet, en bak je de pizza van 60-90 seconden tot zo'n 4 minuten. Hoe heter en korter, hoe meer het deeg zal opbollen, maar ook hoe minder krokant de pizza zal zijn. Om de temperatuur van de bakvloer te kennen, kan het handig zijn deze na te gaan met een infraroodthermometer. Je kunt je natuurlijk ook altijd baseren op de ingebouwde luchtthermometer.
  13. Een ruwe richtlijn:
    • Pizza Napolitana: 450 graden – 90 seconden (draaien vanaf de bodem stevig genoeg geworden is, of aan zo'n 20-30 seconden)
    • Pizza Romana: 350 graden – 120 seconden (omdraaien aan de helft of wanneer je merkt dat de korst bij de vlam te snel bakt)
    • Pizza Classica: 250 graden – 4-5 minuten (omdraaien per 1,5 minuut)
  14. Tijd om de pizza te bakken! Controleer even of de pizza nog steeds vrij beweegt op de pizzaschep door deze lichtjes heen en weer te schudden (merk je dat ze intussen toch weer plakt, maak dan die plek los met wat bloem).
  15. Om de pizza gemakkelijk op de bakvloer te schuiven, zet je het uiteinde van de pizzaschep op de stenen met een hoek van 20° tussen de schep en de vloer. Schuif de schep lichtjes heen en weer tot de pizza er vlotjes van schuift. Bak je één pizza tegelijk, dan kun je deze bijvoorbeeld in de rechter achterhoek van de oven plaatsen. Daar is de oven mooi heet, en ligt de pizza ook niet te dicht bij de directe vlam die je korst kan doen aanbranden.
  16. Eenmaal de pizza de bakvloer begint te raken, trek je de schep in een snelle beweging uit de oven.
  17. Nu is het geen goed moment om een praatje te slaan, want aan deze temperaturen gaat het erg snel. Hou je pizza goed in de gaten, en aarzel niet om na 20-30 seconden de pizza al even een kwartslag of zelfs 180° te draaien. Afhankelijk van de temperatuur kan je pizza al na zo'n 90 seconden klaar zijn!
  18. Smakelijk!

Is dit iets voor jou?

Hartige taart van lente-uitjes

Hartige taart van lente-uitjes

Dit is een simpel maar lekker fris gerechtje. Perfect in de lente ('t is dan ook met lente-ui) met een...
Brownie met Salty Caramel

Brownie met Salty Caramel

Met een stuk brownie kun je iedereen plezieren (of anders is't maar een rare mens) - al dan niet met...