Barbecue of oven?

Gemakkelijk te gebruiken als een barbecue. Vul de kolenhouder met kolen. Steek aan door aanmaakblokjes onder de kolenhouder te leggen.

Wanneer de kolen pakken kan je ze ofwel over de stenen vloer verspreiden om te grillen, ofwel in de kolenhouder laten: de temperatuur is in ieder geval hoog genoeg.

IMG_1944

Door het slim design van de binnenruimte en de dikke isolatielaag blijft de oven voor een lange periode op de gewenste temperatuur zonder veel te moeten bijstoken. Gemiddeld verbruikt de oven 2,5-3 kilo hout per uur. Volg hieronder de stappen om een vuur te maken.

Maak je voor de eerste keer vuur? Easy!

Vuur maken

Stap 1:  Een houtvuur is eenvoudig aan te steken als je de juiste materialen bij jou in de buurt hebt. Twee belangrijke elementen zijn zuurstof en hout. Om een vuur te starten begin je met fijn en droog hout. Een hulpje kan een prop papier zijn (vermijd karton of bewerkt papier, een aanrader is een krant) of een aanmaakblokje. Geen zorgen, aanmaakblokjes hebben geen negatief effect op de bereidingen: dankzij de volledige verbranding op hoge temperatuur blijven geen sporen achter.

Stap 2:  Stapel het fijn (schilfers en sprokkelhout) en droog hout voorin in de oven, op het midden van de stenen vloer. Doe dit best net onder de rookafvoer om in het begin een maximale trek te hebben voor verse lucht. Probeer de stapel zo te maken dat na het aansteken steeds grotere blokken hout het vuur kunnen aanvullen zonder het te versmachten.  

Stap 3:   Maak het vuur aan! 

Stap 4:   Eenmaal het hout vuur vat, leg dan steeds dikkere houtjes bij. Begin met de dikte van een pink om vervolgens daar een duimdikke tak over te gaan. Eenmaal het vuur vat is het vuur aan en heerst slechts één taak: het vuur brandend houden.  

Stap 5:   Als een warme bakvloer gewenst is, is het aan te raden om het vuur na een eerste 10 minuten naar achteren op het bakvlak te verplaatsen.  Zo zullen de stenen sneller hitte vatten om bijvoorbeeld een Napolitaanse pizza te bakken.

Stap 6:  Als de gewenste temperatuur bereikt is, veeg je het vuur in de hout-en kolenhouder aan de linkerkant van de oven. Hier leg je hout bij telkens wanneer je de temperatuur wenst te onderhouden.

Opgelet!

Gebruik nooit explosieven of licht ontvlambare stoffen om de oven aan te steken. Zorg dat de luchtklep van het rookafvoerkanaal open staat. Gebruik deze enkel om nadien de temperatuur te regelen. Geluid horen bij het aansteken van vuur is normaal: metaal is een dynamisch materiaal en reageert op temperatuurschommelingen. Let op voor mensen en huisdieren in de buurt van vuur en warme elementen in en rond de oven. Gebruik de oven enkel buitenshuis.