Recepten

Laat je inspireren door deze lekkere recepten, bereid met onze Vonken buitenkeuken. Smakelijk.

Kip aan’t spitBy Leander LeendersEen klassieker, en o zo lekker om zelf te bereiden in je eigen houtoven met behulp van het Vonken spit. Kwaliteitsvlees, een lekkere rub, wat tijd en een geurend houtvuur - dat is alles wat je nodig hebt om thuis zelf een fantastische kip aan't spit klaar te maken. Gedaan met droge supermarktkip en in de rij wachten bij 't kippenkraam!
Feta Saganaki met heerlijke groentjesBy Adrien BillietHeerlijke Feta Saganaki (of gebakken feta) uit de houtoven van Vonken. Een eenvoudige Griekse ovenschotel voor elk seizoen. Dit fijn en vegetarisch gerechtje met zoete ondertoon dankzij de honing en zoete puntpaprika kan je als hoofdmaal opdienen, of gewoon als leuke sidedish of voorgerecht.
Caesar Salad met gegrilde kipBy Adrien BillietIn veel recepten voor Caesar Salad worden gepaneerde kipfilets krokant gefrituurd. Met het vuur van Vonken kan je een nog betere en gezondere crunchy korst verkrijgen door gewoon te grillen onder een sterke vlam. Heerlijk krokant langs buiten, ontzettend sappig langs binnen. Gebruik Japans broodkruim (Panko) voor een optimale textuur en maak die heerlijke dressing niet te complex.
Detroit Style PizzaBy Leander LeendersEen dikke maar luchtige korst met daarop heerlijk krokant gesmolten kaas en de topping combo's van je dromen... dat is Detroit Style Pizza, je nieuwste favoriete comfort food. Detroit Style Pizza is een pizza die in een 'pan' of vorm wordt gebakken, en oorspronkelijk afstamt van de Siciliaanse pan pizza 'sfincione'. Naar 't schijnt wou een Siciliaanse migrant het deeg van z'n vrouw afbakken en vond hij er niet beter op dan een stalen pan te gebruiken van zijn werkplek in de autofabriek. Detroit Style Pizza wordt steeds populairder, en terecht. Het leuke is dat je, in tegenstelling tot Napolitaanse pizza, ook een erg lekkere Detroit pizza kan bakken in je gewone oven in de keuken met behulp van een baksteen - al is het resultaat wel nog nèt lekkerder in de houtoven door de iets hogere temperatuur. De authentieke DSP's worden in rechthoekige pannen met strakke hoeken gebakken, maar ga gerust al even aan de slag met wat je in huis kunt vinden (let wel op geen vormen met antiaanbaklaag te gebruiken in je houtoven).
Moules BrasucadeBy Adrien BillietMoules de la Brasucade, in de houtovens van Vonken. Dit is een receptje voor mosseltjes in alle eenvoud uit het Zuiden, ingezonden door vonken-fan van het eerste uur Ann-Sophie Hoornaert, en voor de gelegenheid bereid in de aller eerste Vonken ooit gemaakt! 😉 Deze klassieker op open vuur uit de Languedoc brengt mosseltjes met enkele eenvoudige zuiderse kruiden, en het jus van de mosseltjes zelf. Heb je zin in een extra toets? Voeg gewoon wat witte wijn of pastis toe!

Blogberichten

Lees meer over Vonken. Gebruikers en dealers aan het woord. In de pers. …

  • Vonken plant bomen
    Hoe dicht woon jij bij een bos? En kan je het echt een bos noemen? Vlaanderen is tot op vandaag de bosarmste regio van Europa. Nochtans zijn bomen erg nuttig en gemakkelijk inzetbaar om een resem aan problemen aan te…
  • Dirk Wynants bakt pizza’s in Vonken voor Italianen
    Ovens zijn van alle tijden en plaatsen. Van tandoori ovens in het verre Oosten, tot klei-oventjes bij Nomaden alvorens Columbus voet zette in Amerika. De bekendste ovens zijn evenwel de Italiaanse steenovens waardoor in heel het land pizza-variaties zijn ontstaan:…