Heerlijk bladerdeegtaartje met pruimenBy Adrien BillietOm van te smullen na elke maaltijd, en gemakkelijk te bakken op de restwarmte in de houtoven. Ik leerde het basisrecept van dit taartje tijdens mijn vakantiejobs in een patisserie aan de Belgische kust. Het geheim van dit taartje is de eenvoud: een heerlijke bladerdeegbasis bescheiden belegd met een zoet laagje fruit. Dit is een versie voor de houtoven.
Gegrilde druiven met BurrataBy Adrien BillietDit receptje is geïnspireerd op een recept van de populaire chef Ottolenghi. Het recept werd aangepast voor de houtoven. Dankzij het houtaroma komen de zoete toetsen van de gegrilde druiven des te meer tot hun recht. De marinade met venkelzaad zorgt voor een heerlijk Oosterse sfeer.
Zeebaars op vel gebakken met jonge preiBy Adrien BillietEens iets anders dan vlees op een zwoele zomeravond? Dit recept voor Zeebaars op vel gebakken doet het ontzettend goed op een gezellig avondje in de tuin, of wanneer je vrienden of familie op bezoek hebt. Even goed in de Mini als in de Original. Geen fan van Zeebaars? Vervang door eender welke vis met een mooi stuk vel aan.
Gepofte lookBy Leander LeendersBoterzachte teentjes look om te smeren op je verse snee zuurdesembrood of als smaakmaker in sauzen en gerechten - èn dat met de restwarmte van je oven? Plunder je geurige vampierenverschrikker nu, en lees hier hoe het moet.
Volkoren zuurdesempitabroodjesBy EvelienPita's zijn platte broodjes met een zachte korst. Binnenin zijn ze hol en je kan hun buik tot aan de rand toe vullen met de lekkerste toppings. Kant-en-klare pitabroodjes van de winkel zijn misschien gemakkelijk, maar zelfgemaakte pitabroodjes zijn dat ook! Daarnaast smaken deze laatste heel wat beter, vooral als ze nog warm zijn van het vuur uit de Vonken.
S’moresBy Leander LeendersWat is er gezelliger op een mooie avond dan nog wat rond het vuur marshmallows roosteren en je kin verbranden aan die hete plakboel?! Om de S'mores samen te stellen bakken we hier eerst onze 'Graham crackers', maar je kunt natuurlijk ook een shortcut nemen door gewoon digestives of petit beurre koekjes te gebruiken. De naam S'mores komt van het Engels "some more", dus hou je zeker niet in!
BananenbroodBy Leander LeendersEen voltreffer voor zowel ontbijt, brunch of vieruurtje, dit smeuïge bananenbrood (of moet ik cake zeggen?). Het is daarnaast een dankbaar recept om mee te experimenteren: vervang dus gerust de bloem door een glutenvrije mix of amandelmeel, volkorenbloem zoals speltmeel, ... . Als je net zoals wij vaak bananen in huis hebt, en je plots op een ochtend ontdekt dat ze naar de dark side zijn overgelopen, dan sust dit recept je anti-verspillingsgeweten. Verwerk ze meteen, of verzamel de bananen uit de schil systematisch in de diepvries om op eender welk moment te gebruiken.
Hot HoneyBy Leander LeendersZoet én pikant? Ja het kan een heerlijke combinatie zijn. Honing wordt al langer gebruikt om spareribs te marineren, vlees te laten karameliseren, ... maar met deze chilihoning geef je allerhande bereidingen een zalige spicy kick - denk zoete maar toch pikante kippenbouten tot een binnenkort onmisbare topping voor op je pizza.
Het concept is simpel en er zijn maar een drietal ingrediënten, dus kies vooral kwaliteitshoning en bio pepertjes (experimenteer ook eens met verschillende soorten). Deze pot honing hierboven maakte ik met kleine pepertjes die op de vensterbank in onze keuken groeien, zo kan het dus ook!
1 2 3