AuteurLeander LeendersCategorie

Ingrediënten

Hoeveelheden1 Portie
 1 bol pizzadeeg
 30 g boter
 1 teentje (gepofte) look
 verse tuinkruiden zoals salie, rozemarijn en tijm
 30 g geraspte parmezaanse kaas
 peper en zout uit de molen
 1 camembert
 1 tl chilivlokken of herbes de provence

Bereiding

1

Maak het vuur in je Vonken aan.

2

Neem de camembert erbij en haal alle plastic verpakking ervan. Plaats de camembert in een vuurvast schaaltje (als je ze in het houten doosje rechtstreeks op de steen plaatst kan de gesmolten kaas eruit druppen).

Je kunt al behoorlijk snel na het aanmaken van je vuur de camembert in de oven plaatsen, zo maak je meteen gebruik van de hitte terwijl je oven opwarmt. Hou gewoon af en toe in de gaten dat deze niet aanbrandt.

3

Pers een teentje look (als je gepofte look gebruikt is deze al zacht), en hak de verse kruiden. Neem de zachte boter erbij en meng de kruiden en look door de boter - kruid indien gewenst bij met peper en eventueel zout.

4

Controleer of de camembert in je oven mooi gebakken is, en zet even op de oven om warm te houden. Nu kun je wat chilivlokken of herbes de provence over de camembert strooien. Stook je Vonken indien nodig verder op, voor een Napolitaanse pizza mikken we op zo'n 400 à 430°C steentemperatuur.

5

Nu over tot het bereiden van de pizza. Neem je deegbol en wentel deze in semola (of bloem) om te verhinderen dat deze aan je handen en werkvlak blijft plakken. Leg op je werkvlak, en druk het deeg met de bovenste helft van je vingers uit, van het midden van de bol naar de rand toe - maar laat ongeveer een cm rand onaangeroerd. Draai de cirkel rond en herhaal tot je de bol tot een mooie cirkel gevormd hebt. Nu kun je de pizzabodem verder gaan rekken tot een 25 à 30 centimeter (voor een deegbol van 250g) met een techniek naar keuze.

We geven hier enkele opties mee:
- maak op je werkvlak de bodem met je beide handpalmen groter door voorzichtig van binnen naar buiten te rekken en de bodem daarbij rond te bewegen
- neem het deeg van het werkvlak en laat deze net achter de rand op je knokels van je vuisten rusten. Herpositioneer je vuisten telkens zodat er steeds een nieuw stukje deeg op rust, en zo wordt uitgerokken door de zwaartekracht
- neem het deeg van het werkvlak en verplaats deze verticaal heen en weer tussen je linker- en rechterhand. Bij elke beweging draai de cirkel een stukje.
Vind je het moeilijk om je in te beelden hoe dit gaat, dan kun je op YouTube heel wat beeldmateriaal vinden die deze methodes illustreren.
Ben je tevreden met je pizzabodem, dan plaats je deze terug op je werkvlak, of meteen op een lichtjes bebloemde pizzaschep.

6

Besmeer de pizzabodem lichtjes met de kruidenboter - een dikke laag is niet nodig, anders gaat je deeg zwemmen in de boter. Bestrooi met geraspte parmezaanse kaas.

7

Check nog even de temperatuur van de steen in je oven met een IR thermometer. Schuif de pizza in een vlotte beweging op je lichtjes bebloemde pizzaschep (of werk meteen op de pizzaschep bij het beleggen), en schud nog even lichtjes heen en weer om te checken of ze nog vlot zal schuiven. Ziet alles er goed uit, dan kun je de pizza nu op de steen schuiven.

8

Hou de pizza goed in de gaten en draai ongeveer elke 20 seconden om een gelijkmatig gebakken korst te bekomen. Na zo'n 60-90 seconden zou de pizza klaar moeten zijn.

9

Warm indien nodig de camembert kort nog even op, en serveer bij de verse pizza. Je kunt de gesmolten camembert nu rijkelijk over je pizza smeren, en de korstjes gewoon rechtstreeks dippen!

Laat ons meegenieten van jouw apero! Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Meer recepten

Zeebaars op vel gebakken met jonge preiDoor Adrien BillietEens iets anders dan vlees op een zwoele zomeravond? Dit recept voor Zeebaars op vel gebakken doet het ontzettend goed op een gezellig avondje in de tuin, of wanneer je vrienden of familie op bezoek hebt. Even goed in de Mini als in de Original. Geen fan van Zeebaars? Vervang door eender welke vis met een mooi stuk vel aan.
Gepofte lookDoor Leander LeendersBoterzachte teentjes look om te smeren op je verse snee zuurdesembrood of als smaakmaker in sauzen en gerechten - èn dat met de restwarmte van je oven? Plunder je geurige vampierenverschrikker nu, en lees hier hoe het moet.
Volkoren zuurdesempitabroodjesDoor EvelienPita's zijn platte broodjes met een zachte korst. Binnenin zijn ze hol en je kan hun buik tot aan de rand toe vullen met de lekkerste toppings. Kant-en-klare pitabroodjes van de winkel zijn misschien gemakkelijk, maar zelfgemaakte pitabroodjes zijn dat ook! Daarnaast smaken deze laatste heel wat beter, vooral als ze nog warm zijn van het vuur uit de Vonken.

Ingrediënten

 1 bol pizzadeeg
 30 g boter
 1 teentje (gepofte) look
 verse tuinkruiden zoals salie, rozemarijn en tijm
 30 g geraspte parmezaanse kaas
 peper en zout uit de molen
 1 camembert
 1 tl chilivlokken of herbes de provence

Instructies

1

Maak het vuur in je Vonken aan.

2

Neem de camembert erbij en haal alle plastic verpakking ervan. Plaats de camembert in een vuurvast schaaltje (als je ze in het houten doosje rechtstreeks op de steen plaatst kan de gesmolten kaas eruit druppen).

Je kunt al behoorlijk snel na het aanmaken van je vuur de camembert in de oven plaatsen, zo maak je meteen gebruik van de hitte terwijl je oven opwarmt. Hou gewoon af en toe in de gaten dat deze niet aanbrandt.

3

Pers een teentje look (als je gepofte look gebruikt is deze al zacht), en hak de verse kruiden. Neem de zachte boter erbij en meng de kruiden en look door de boter - kruid indien gewenst bij met peper en eventueel zout.

4

Controleer of de camembert in je oven mooi gebakken is, en zet even op de oven om warm te houden. Nu kun je wat chilivlokken of herbes de provence over de camembert strooien. Stook je Vonken indien nodig verder op, voor een Napolitaanse pizza mikken we op zo'n 400 à 430°C steentemperatuur.

5

Nu over tot het bereiden van de pizza. Neem je deegbol en wentel deze in semola (of bloem) om te verhinderen dat deze aan je handen en werkvlak blijft plakken. Leg op je werkvlak, en druk het deeg met de bovenste helft van je vingers uit, van het midden van de bol naar de rand toe - maar laat ongeveer een cm rand onaangeroerd. Draai de cirkel rond en herhaal tot je de bol tot een mooie cirkel gevormd hebt. Nu kun je de pizzabodem verder gaan rekken tot een 25 à 30 centimeter (voor een deegbol van 250g) met een techniek naar keuze.

We geven hier enkele opties mee:
- maak op je werkvlak de bodem met je beide handpalmen groter door voorzichtig van binnen naar buiten te rekken en de bodem daarbij rond te bewegen
- neem het deeg van het werkvlak en laat deze net achter de rand op je knokels van je vuisten rusten. Herpositioneer je vuisten telkens zodat er steeds een nieuw stukje deeg op rust, en zo wordt uitgerokken door de zwaartekracht
- neem het deeg van het werkvlak en verplaats deze verticaal heen en weer tussen je linker- en rechterhand. Bij elke beweging draai de cirkel een stukje.
Vind je het moeilijk om je in te beelden hoe dit gaat, dan kun je op YouTube heel wat beeldmateriaal vinden die deze methodes illustreren.
Ben je tevreden met je pizzabodem, dan plaats je deze terug op je werkvlak, of meteen op een lichtjes bebloemde pizzaschep.

6

Besmeer de pizzabodem lichtjes met de kruidenboter - een dikke laag is niet nodig, anders gaat je deeg zwemmen in de boter. Bestrooi met geraspte parmezaanse kaas.

7

Check nog even de temperatuur van de steen in je oven met een IR thermometer. Schuif de pizza in een vlotte beweging op je lichtjes bebloemde pizzaschep (of werk meteen op de pizzaschep bij het beleggen), en schud nog even lichtjes heen en weer om te checken of ze nog vlot zal schuiven. Ziet alles er goed uit, dan kun je de pizza nu op de steen schuiven.

8

Hou de pizza goed in de gaten en draai ongeveer elke 20 seconden om een gelijkmatig gebakken korst te bekomen. Na zo'n 60-90 seconden zou de pizza klaar moeten zijn.

9

Warm indien nodig de camembert kort nog even op, en serveer bij de verse pizza. Je kunt de gesmolten camembert nu rijkelijk over je pizza smeren, en de korstjes gewoon rechtstreeks dippen!

Laat ons meegenieten van jouw apero! Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Aperopizza met baked camembert