AuthorArno VerougstraeteCategory

Ingrediënten

Yields4 Servings
Dumplings
 90 g broodkruim
 4 aubergines, grof gesneden, in blokjes van ± 2,5 cm - (1 aubergine = ± 250-300 gram)
 150 ml olijfolie + een beetje extra om de dumplings te vormen
 100 g ricotta
 75 g Parmigiano Reggiano, fijn geraspt + extra om te serveren
 10 g peterselie, fijngehakt
 1 volledig ei
 1 eidooier
 1,50 tbsp gewone bloem
 6 knoflookteentjes, geplet
 15 g basilicumblaadjes, grof gesneden
Saus
 600 g tomaten uit blik, gemixt / Passata
 1 tsp tomatenpuree
 1 tsp basterdsuiker
 0,50 tsp chillivlokken
 0,75 tsp paprikapoeder
 2 tsp verse oreganoblaadjes, fijngehakt
 45 g Kalamata olijven, ontpit, in twee gesneden
 peper & zout

Bereiding

Prep Time1 hrCook Time30 minsTotal Time1 hr 30 mins
Start de Vonken
1

Steek de Vonken aan zonder al te veel hout.

2

Spreid het broodkruim op een bakplaat en bak tot het lichtbruin en uitgedroogd is.

Laat het broodkruim afkoelen en voeg hout toe om de Vonken warmer te stoken.

de dumplings
3

Bedek een bakplaat met bakpapier en vouw het overtollige bakpapier naar onder zodat er geen opstaande randen zijn (zo vermijd je dat het bakpapier vuur vat).

Meng de grofgesneden aubergines op de bakplaat met 75 ml olie, 1 à 2 grove snuiven zout en een flinke snuif zwarte peper.

4

Spreid ze zoveel mogelijk uit en bak ze goudbruin in de Vonken waarbij je ze gedurende het bakproces af en toe omschept en de bakplaat een aantal keer 180 graden draait. Zo wordt de warmte gelijk verdeeld en kunnen alle aubergines gelijk garen.

5

Hak de gegaarde aubergines tot een grove puree schep ze in een grote kom en zet ze 20 minuten in de koelkast, of tot ze afgekoeld zijn.

terwijl de aubergine afkoelt
6

Terwijl de aubergine afkoelt meng je de ricotta, Parmezaanse kaas, peterselie, ei, dooier, bloem, broodkruim, een derde van de knoflook, 10 gram basilicum, een flinke snuif zout en een flinke snuif zwarte peper.

Voeg dit mengsel samen met de aubergine.

7

Meng alles goed door elkaar en maak er met licht ingeoliede handen 16 dumplings van ter grootte van een golfbal ( = ±55 gram per stuk).

Tip: Druk de dumplings goed samen zodat ze stevig blijven.

bak de dumplings
8

Daarna doe je 2 eetlepels olie in een grote gietijzeren pan of bakplaat.

9

Bak de dumplings in de Vonken en draai ze af en toe om, tot ze aan alle kanten mooi goudbruin zijn.

Zet de gebakken dumplings opzij op een bord.

de saus
10

Doe de resterende 2 eetlepels olie in een grote sauteerpan op een middelhoog vuur.

11

Voeg de rest van de knoflook toe en bak 1 minuut tot het geurt, voeg dan de tomaten uit blik, tomatenpuree, suiker, chilivlokken, paprikapoeder, oregano, een flinke snuif zout en een flink wat gemalen zwarte peper toe en bak 8 minuten of tot de saus dikker is geworden, en roer af en toe.

12

Giet er 400 ml water bij, breng het aan de kook, zet het vuur dan laag en laat het nog 10 minuten zachtjes koken.

extra
13

Ik maak de saus in de Vonken in de gietijzeren pan nadat ik de aubergines er heb in gebakken.
Op die manier geven het vuur en de bakresten dat tikkeltje meer aan je saus.

Geef deze manier zeker eens een kans als je wat avontuurlijker bent. 😉

afwerking
14

Doe de saus in de gietijzeren pan en leg er de dumplings op en bak nog even in de Vonken tot de saus bubbelt.

15

Doe de saus in de gietijzeren pan en leg er de dumplings op en bak nog even in de Vonken tot de saus bubbelt.

16

Buon appetito!

TIPS
17

Elk individueel onderdeel van een gerecht individueel op smaak brengen met kruiden zorgt ervoor dat de kruiding veel dieper gaat dan wanneer je enkel op het einde kruiden toevoegt.

18

Zout stimuleert de smaakpapillen zodanig dat ze gevoeliger worden voor alle andere aanwezige smaken. Dit is één van de vele redenen waarom ik zout toevoeg in elk gerecht dat ik maak, ook bij desserts.

Meer recepten

Kip aan’t spitBy Leander LeendersEen klassieker, en o zo lekker om zelf te bereiden in je eigen houtoven met behulp van het Vonken spit. Kwaliteitsvlees, een lekkere rub, wat tijd en een geurend houtvuur - dat is alles wat je nodig hebt om thuis zelf een fantastische kip aan't spit klaar te maken. Gedaan met droge supermarktkip en in de rij wachten bij 't kippenkraam!
Feta Saganaki met heerlijke groentjesBy Adrien BillietHeerlijke Feta Saganaki (of gebakken feta) uit de houtoven van Vonken. Een eenvoudige Griekse ovenschotel voor elk seizoen. Dit fijn en vegetarisch gerechtje met zoete ondertoon dankzij de honing en zoete puntpaprika kan je als hoofdmaal opdienen, of gewoon als leuke sidedish of voorgerecht.
Caesar Salad met gegrilde kipBy Adrien BillietIn veel recepten voor Caesar Salad worden gepaneerde kipfilets krokant gefrituurd. Met het vuur van Vonken kan je een nog betere en gezondere crunchy korst verkrijgen door gewoon te grillen onder een sterke vlam. Heerlijk krokant langs buiten, ontzettend sappig langs binnen. Gebruik Japans broodkruim (Panko) voor een optimale textuur en maak die heerlijke dressing niet te complex.

Ingredients

Dumplings
 90 g broodkruim
 4 aubergines, grof gesneden, in blokjes van ± 2,5 cm - (1 aubergine = ± 250-300 gram)
 150 ml olijfolie + een beetje extra om de dumplings te vormen
 100 g ricotta
 75 g Parmigiano Reggiano, fijn geraspt + extra om te serveren
 10 g peterselie, fijngehakt
 1 volledig ei
 1 eidooier
 1,50 tbsp gewone bloem
 6 knoflookteentjes, geplet
 15 g basilicumblaadjes, grof gesneden
Saus
 600 g tomaten uit blik, gemixt / Passata
 1 tsp tomatenpuree
 1 tsp basterdsuiker
 0,50 tsp chillivlokken
 0,75 tsp paprikapoeder
 2 tsp verse oreganoblaadjes, fijngehakt
 45 g Kalamata olijven, ontpit, in twee gesneden
 peper & zout

Directions

Start de Vonken
1

Steek de Vonken aan zonder al te veel hout.

2

Spreid het broodkruim op een bakplaat en bak tot het lichtbruin en uitgedroogd is.

Laat het broodkruim afkoelen en voeg hout toe om de Vonken warmer te stoken.

de dumplings
3

Bedek een bakplaat met bakpapier en vouw het overtollige bakpapier naar onder zodat er geen opstaande randen zijn (zo vermijd je dat het bakpapier vuur vat).

Meng de grofgesneden aubergines op de bakplaat met 75 ml olie, 1 à 2 grove snuiven zout en een flinke snuif zwarte peper.

4

Spreid ze zoveel mogelijk uit en bak ze goudbruin in de Vonken waarbij je ze gedurende het bakproces af en toe omschept en de bakplaat een aantal keer 180 graden draait. Zo wordt de warmte gelijk verdeeld en kunnen alle aubergines gelijk garen.

5

Hak de gegaarde aubergines tot een grove puree schep ze in een grote kom en zet ze 20 minuten in de koelkast, of tot ze afgekoeld zijn.

terwijl de aubergine afkoelt
6

Terwijl de aubergine afkoelt meng je de ricotta, Parmezaanse kaas, peterselie, ei, dooier, bloem, broodkruim, een derde van de knoflook, 10 gram basilicum, een flinke snuif zout en een flinke snuif zwarte peper.

Voeg dit mengsel samen met de aubergine.

7

Meng alles goed door elkaar en maak er met licht ingeoliede handen 16 dumplings van ter grootte van een golfbal ( = ±55 gram per stuk).

Tip: Druk de dumplings goed samen zodat ze stevig blijven.

bak de dumplings
8

Daarna doe je 2 eetlepels olie in een grote gietijzeren pan of bakplaat.

9

Bak de dumplings in de Vonken en draai ze af en toe om, tot ze aan alle kanten mooi goudbruin zijn.

Zet de gebakken dumplings opzij op een bord.

de saus
10

Doe de resterende 2 eetlepels olie in een grote sauteerpan op een middelhoog vuur.

11

Voeg de rest van de knoflook toe en bak 1 minuut tot het geurt, voeg dan de tomaten uit blik, tomatenpuree, suiker, chilivlokken, paprikapoeder, oregano, een flinke snuif zout en een flink wat gemalen zwarte peper toe en bak 8 minuten of tot de saus dikker is geworden, en roer af en toe.

12

Giet er 400 ml water bij, breng het aan de kook, zet het vuur dan laag en laat het nog 10 minuten zachtjes koken.

extra
13

Ik maak de saus in de Vonken in de gietijzeren pan nadat ik de aubergines er heb in gebakken.
Op die manier geven het vuur en de bakresten dat tikkeltje meer aan je saus.

Geef deze manier zeker eens een kans als je wat avontuurlijker bent. 😉

afwerking
14

Doe de saus in de gietijzeren pan en leg er de dumplings op en bak nog even in de Vonken tot de saus bubbelt.

15

Doe de saus in de gietijzeren pan en leg er de dumplings op en bak nog even in de Vonken tot de saus bubbelt.

16

Buon appetito!

TIPS
17

Elk individueel onderdeel van een gerecht individueel op smaak brengen met kruiden zorgt ervoor dat de kruiding veel dieper gaat dan wanneer je enkel op het einde kruiden toevoegt.

18

Zout stimuleert de smaakpapillen zodanig dat ze gevoeliger worden voor alle andere aanwezige smaken. Dit is één van de vele redenen waarom ik zout toevoeg in elk gerecht dat ik maak, ook bij desserts.

Aubergine Dumplings Alla Parmigiana