Aubergine Dumplings Alla Parmigiana

Aubergine Dumplings Alla Parmigiana
De geliefde smaken van de Italiaanse klassieker melanzane alla parmigiana, maar dan in dumplingvorm uit de houtoven. De dumplings zijn ongelofelijk lekker en vol van smaak. Bovendien zijn ze op onverklaarbare manier toch bijzonder licht!
Aubergine Dumplings Alla Parmigiana

Description

De geliefde smaken van de Italiaanse klassieker melanzane alla parmigiana, maar dan in dumplingvorm uit de houtoven. De dumplings zijn ongelofelijk lekker en vol van smaak. Bovendien zijn ze op onverklaarbare manier toch bijzonder licht!

TIPS

Elk individueel onderdeel van een gerecht individueel op smaak brengen met kruiden zorgt ervoor dat de kruiding veel dieper gaat dan wanneer je enkel op het einde kruiden toevoegt.

Zout stimuleert de smaakpapillen zodanig dat ze gevoeliger worden voor alle andere aanwezige smaken. Dit is één van de vele redenen waarom ik zout toevoeg in elk gerecht dat ik maak, ook bij desserts.

Ingrediënten

dumplings

  • 90 g broodkruim
  • 4 aubergines, grof gesneden, in blokjes van ± 2,5 cm - (1 aubergine = ± 250-300 gram)
  • 150 ml olijfolie + een beetje extra om de dumplings te vormen
  • 100 g ricotta
  • 75 g Parmigiano Reggiano, fijn geraspt + extra om te serveren
  • 10 g peterselie, fijngehakt
  • 1 volledig ei
  • 1 eidooier
  • 1,50 tbsp gewone bloem
  • 6 knoflookteentjes, geplet
  • 15 g basilicumblaadjes, grof gesneden

saus

  • 600 g tomaten uit blik, gemixt / Passata
  • 1 tsp tomatenpuree
  • 1 tsp basterdsuiker
  • 0,50 tsp chillivlokken
  • 0,75 tsp paprikapoeder
  • 2 tsp verse oreganoblaadjes, fijngehakt
  • 45 g Kalamata olijven, ontpit, in twee gesneden
  • peper & zout

Bereiding

  1. Start de Vonken. Steek de Vonken aan zonder al te veel hout.
  2. Spreid het broodkruim op een bakplaat en bak tot het lichtbruin en uitgedroogd is.
  3. Laat het broodkruim afkoelen en voeg hout toe om de Vonken warmer te stoken.

dumplings

  1. Bedek een bakplaat met bakpapier en vouw het overtollige bakpapier naar onder zodat er geen opstaande randen zijn (zo vermijd je dat het bakpapier vuur vat).
  2. Meng de grofgesneden aubergines op de bakplaat met 75 ml olie, 1 à 2 grove snuiven zout en een flinke snuif zwarte peper.
  3. Spreid ze zoveel mogelijk uit en bak ze goudbruin in de Vonken waarbij je ze gedurende het bakproces af en toe omschept en de bakplaat een aantal keer 180 graden draait. Zo wordt de warmte gelijk verdeeld en kunnen alle aubergines gelijk garen.
  4. Hak de gegaarde aubergines tot een grove puree schep ze in een grote kom en zet ze 20 minuten in de koelkast, of tot ze afgekoeld zijn.
  5. Terwijl de aubergine afkoelt meng je de ricotta, Parmezaanse kaas, peterselie, ei, dooier, bloem, broodkruim, een derde van de knoflook, 10 gram basilicum, een flinke snuif zout en een flinke snuif zwarte peper.
  6. Voeg dit mengsel samen met de aubergine.
  7. Meng alles goed door elkaar en maak er met licht ingeoliede handen 16 dumplings van ter grootte van een golfbal ( = ±55 gram per stuk).
  8. Tip: Druk de dumplings goed samen zodat ze stevig blijven.

bak de dumplings

  1. Daarna doe je 2 eetlepels olie in een grote gietijzeren pan of bakplaat.
  2. Bak de dumplings in de Vonken en draai ze af en toe om, tot ze aan alle kanten mooi goudbruin zijn.
  3. Zet de gebakken dumplings opzij op een bord.

saus

  1. Doe de resterende 2 eetlepels olie in een grote sauteerpan op een middelhoog vuur.
  2. Voeg de rest van de knoflook toe en bak 1 minuut tot het geurt, voeg dan de tomaten uit blik, tomatenpuree, suiker, chilivlokken, paprikapoeder, oregano, een flinke snuif zout en een flink wat gemalen zwarte peper toe en bak 8 minuten of tot de saus dikker is geworden, en roer af en toe.
  3. Giet er 400 ml water bij, breng het aan de kook, zet het vuur dan laag en laat het nog 10 minuten zachtjes koken.

extra

  1. Ik maak de saus in de Vonken in de gietijzeren pan nadat ik de aubergines er heb in gebakken.
    Op die manier geven het vuur en de bakresten dat tikkeltje meer aan je saus.
  2. Geef deze manier zeker eens een kans als je wat avontuurlijker bent. ;)

afwerking

  1. Doe de saus in de gietijzeren pan en leg er de dumplings op en bak nog even in de Vonken tot de saus bubbelt.
  2. Doe de saus in de gietijzeren pan en leg er de dumplings op en bak nog even in de Vonken tot de saus bubbelt.
  3. Buon appetito!

Is dit iets voor jou?

Gegrilde Druiven met Burrata

Gegrilde Druiven met Burrata

Dit receptje is geïnspireerd op een recept van de populaire chef Ottolenghi. Het recept werd aangepast voor de houtoven. Dankzij...
Heerlijk bladerdeegtaartje met pruimen

Heerlijk bladerdeegtaartje met pruimen

Om van te smullen na elke maaltijd, en gemakkelijk te bakken op de restwarmte in de houtoven. Ik leerde het...