AuteurLeander LeendersCategorie

Ingrediënten

Hoeveelheden4 Porties
 2 aubergines
 2 teentjes look
 2 eetlepels tahini
 ¼ theelepel komijn
 ¾ theelepel zout
 2 eetlepels citroensap
 peper en olijfolie naar smaak

Bereiding

1

Stook de houtoven warm en leg enkele aubergines in de schil op de stenen bakvloer.

2

Na 20 minuten blazen ze mooi op: nu zijn ze heerlijk mals vanbinnen.

3

Lepel het vruchtvlees eruit en meng om met een vork.

4

Voeg tahini, knoflook, komijn, peper, zout, olijfolie en een beetje citroensap toe. Roer goed door, en werk eventueel af met een beetje verse peterselie en gerookte paprika. Serveer bijvoorbeeld met flatbreads om te dippen, nog warm uit de Vonken.

Smakelijk!

Heb je dit gerecht klaargemaakt? Tag ons dan zeker op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

Meer recepten

BananenbroodDoor Leander LeendersEen voltreffer voor zowel ontbijt, brunch of vieruurtje, dit smeuïge bananenbrood (of moet ik cake zeggen?). Het is daarnaast een dankbaar recept om mee te experimenteren: vervang dus gerust de bloem door een glutenvrije mix of amandelmeel, volkorenbloem zoals speltmeel, ... . Als je net zoals wij vaak bananen in huis hebt, en je plots op een ochtend ontdekt dat ze naar de dark side zijn overgelopen, dan sust dit recept je anti-verspillingsgeweten. Verwerk ze meteen, of verzamel de bananen uit de schil systematisch in de diepvries om op eender welk moment te gebruiken.
Hot HoneyDoor Leander LeendersZoet én pikant? Ja het kan een heerlijke combinatie zijn. Honing wordt al langer gebruikt om spareribs te marineren, vlees te laten karameliseren, ... maar met deze chilihoning geef je allerhande bereidingen een zalige spicy kick - denk zoete maar toch pikante kippenbouten tot een binnenkort onmisbare topping voor op je pizza.
Het concept is simpel en er zijn maar een drietal ingrediënten, dus kies vooral kwaliteitshoning en bio pepertjes (experimenteer ook eens met verschillende soorten). Deze pot honing hierboven maakte ik met kleine pepertjes die op de vensterbank in onze keuken groeien, zo kan het dus ook!
Pizza – 24u pizzadeegDoor Leander LeendersDit is een standaard recept voor Napolitaanse pizza waar ik steeds op terugval als ik met gist werk. Het is simpel, lekker en kan bijna niet mis gaan. Je vindt vele recepten voor Napolitaanse pizza, maar ze verschillen in essentie eigenlijk maar weinig, want wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben is dat je het deeg maakt met bloem (tipo 00, een heel fijn gemalen en erg uitgezeefde bloem), water, zout en een rijsmiddel zoals zuurdesem, of wat we in dit recept zullen gebruiken: gist. Je kunt dus wel gaan variëren in hoeveel water je gebruikt om een luchtiger deeg te bekomen, of in de hoeveelheid rijsmiddel om de rijstijd te versnellen of te vertragen (niet zonder gevolgen voor de smaak van je deeg). Hier starten we van een solide basis, maar sla vooral zelf aan het experimenteren eens je het beu bent om op safe te spelen.
Hier staan de hoeveelheden aangegeven voor 6 deegbollen van zo'n 250g - je kunt er altijd minder maken, maar waarom zou je dat doen?! Je kan de deegbollen namelijk ook gewoon invriezen om later te gebruiken. Of vries een versgebakken pizza in om deze op een luie zondagavond kort in de oven te steken (pak aan, Dr Oetker!). Bovendien kun je met de meeste keukenweegschalen geen 0,2g gist afwegen, dus is het hierbij beslist: pizza maken doe je meteen per 6.

Ingrediënten

 2 aubergines
 2 teentjes look
 2 eetlepels tahini
 ¼ theelepel komijn
 ¾ theelepel zout
 2 eetlepels citroensap
 peper en olijfolie naar smaak

Instructies

1

Stook de houtoven warm en leg enkele aubergines in de schil op de stenen bakvloer.

2

Na 20 minuten blazen ze mooi op: nu zijn ze heerlijk mals vanbinnen.

3

Lepel het vruchtvlees eruit en meng om met een vork.

4

Voeg tahini, knoflook, komijn, peper, zout, olijfolie en een beetje citroensap toe. Roer goed door, en werk eventueel af met een beetje verse peterselie en gerookte paprika. Serveer bijvoorbeeld met flatbreads om te dippen, nog warm uit de Vonken.

Smakelijk!

Heb je dit gerecht klaargemaakt? Tag ons dan zeker op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

Baba Ganoush