Print Options:

Bananenbrood

Yields6 Servings

Een voltreffer voor zowel ontbijt, brunch of vieruurtje, dit smeuïge bananenbrood (of moet ik cake zeggen?). Het is daarnaast een dankbaar recept om mee te experimenteren: vervang dus gerust de bloem door een glutenvrije mix of amandelmeel, volkorenbloem zoals speltmeel, ... . Als je net zoals wij vaak bananen in huis hebt, en je plots op een ochtend ontdekt dat ze naar de dark side zijn overgelopen, dan sust dit recept je anti-verspillingsgeweten. Verwerk ze meteen, of verzamel de bananen uit de schil systematisch in de diepvries om op eender welk moment te gebruiken.

 180 g bloem (werkt ook met een glutenvrije mix!)
 ¾ tsp instant gist
 ¾ tsp natriumbicarbonaat (baking soda)
 ½ tsp kaneel
  tsp zout
 70 g noten (of laat deze weg indien je een homogeen smeuïg resultaat verkiest)
 60 g zachte boter (of 50g kokosolie)
 150 g rietsuiker
 1 ei
 3 heel rijpe bananen
 120 ml karnemelk (of melk met een el citroensap)
1

Maak het vuur in je oven aan (of nog beter: gebruik de restwarmte na een baksessie voor dit recept, zo heb je meteen iets lekkers voor bij de koffie na het eten). We mikken op een relatief constante temperatuur van zo'n 180-200°C, en dit voor zo'n 50 minuten.

2

Hou je van noten, rooster dan je notenmengeling naar keuze kort bij het vuur (in een gietijzer of stalen pan bijvoorbeeld). Let op, blijf dicht in de buurt, en schep vaak om, zodat ze mooi bruinen en niet aanbranden.

3

Klop de boter met de suiker tot een zachte mousse. Voeg het ei toe, en klop tot een homogene massa.

4

Plet de rijpe bananen in een wijd bord of ovenschaal tot puree, en voeg toe aan de botermengeling. Wil je de bovenkant van je bananenbrood met halve bananen afwerken, dan hou je één banaan apart. Voeg ook de karnemelk toe en meng goed. Heb je geen karnemelk in huis, dan kun je melk met een el citroensap 10min laten staan, en als vervanger gebruiken.

5

Meng de bloem, gist, natriumbicarbonaat, kaneel en zout in een kom. Hak de geroosterde noten grof, en voeg toe.

6

Voeg de droge ingrediënten bij de natte, en meng tot een homogeen beslag.

7

Strijk je cake- of broodvorm in met vetstof, of gebruik bakpapier of een siliconen vorm, en giet het beslag erin. Gebruik een pannenlikker om elk kostbaar restje deeg te pakken te krijgen.

Heb je een banaan opzij gehouden, halveer deze dan in de lengte, en duw elke helft voorzichtig in het beslag.

8

Check de temperatuur in je Vonken oven, en zorg ervoor dat het vuur uitgedoofd is. Wil je een te donkere korst zeker vermijden? Maak dan een dakje rond de vorm uit aluminiumfolie.

Schuif de vorm in de oven, weg van de kolen, en sluit alle ventielen en de deur.

9

Check na 25 minuten zeker eens hoe het bananenbrood het doet, en draai 180 graden. Haal na 40 minuten bakken de aluminiumfolie weg.

10

Na zo'n 50 minuten zou het bananenbrood klaar moeten zijn. Wanneer je een mespunt in het beslag steekt, mag deze er licht vochtig en met enkele korrels terug uit komen - zo blijft het een smeuïg bananenbrood. Bak wat langer door indien je meer fan bent van een drogere korrel en textuur.

11

Haal de vorm uit de oven, maar laat nog minstens 10 minuten zo afkoelen, vooraleer voorzichtig het bananenbrood uit de vorm te halen en op een rooster verder te laten chillen.

Laat het smaken, en we zijn benieuwd naar jou creatie. Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Nutrition Facts

Servings 6