AuteurLeander LeendersCategorie

Ingrediënten

Hoeveelheden6 Porties
voor de brownie
 200 g zwarte chocolade
 200 g goede boter
 130 g rietsuiker
 2 el bloem
 3 eieren
 optioneel: handvol walnoten
voor de salty caramel
 150 g goede boter
 200 g lichtbruine suiker of cassonade
 165 g room
 2 tl vanille-extract
 grof zeezout

Bereiding

brownie
1

Maak het vuur aan in je oven - we mikken op zo'n 200°C zonder vlam.

2

Smelt de chocolade en boter au bain marie.

3

Meng de suiker met de eieren, en voeg deze toe aan het botermengsel.

4

Spatel 2 eetlepels bloem door het beslag. Eet je graag chocolade met nootjes, dan kun je nu een handvol walnoten grof hakken en aan het beslag toevoegen.

5

Neem je ovenschaal of vorm erbij en bekleed met bakpapier om zeker voor een happy ending te zorgen (in plaats van de helft van je brownie aan de vorm te zien plakken). Giet het beslag op het bakpapier en verspreid gelijkmatig in de vorm.

6

Heb je de indruk dat de gloeiende kolen nog veel hitte afgeven, dan kun je altijd op zeker spelen door de vorm af te dekken met aluminiumfolie.

Schuif de vorm in de oven en bak ongeveer 20 minuten. Draai halverwege eens 180°.

7

Ga je voor een extra laagje (zoute) karamel? Dan kun je deze intussen klaarmaken.

Zoniet, haal de schaal na het bakken uit oven, en laat eerst voldoende afkoelen vooraleer je de brownie uit de vorm haalt. Zo vermijd je dat je meesterwerk in stukken breekt.

salty caramel
8

Neem een steelpan en smelt de boter.

9

Voeg daarna de suiker toe en blijf roeren tot deze opgenomen is in de boter.

10

Voeg de room toe en roer tot je een egaal mengsel bekomt (dit kan even duren).

11

Zet een timer als het mengsel begint te koken, en laat 5 minuten inkoken.

12

Voeg het vanille-extract toe en roer door tot je de gewenste dikte bekomt. Ben je fan van een zoute korrel, voeg dan hier ook je zeezout toe naar smaak (let op hier niet mee te overdrijven) - of hou het zout voor de volgende stap.

13

Laat de al dan niet zoute karamel even afkoelen en giet ze daarna rijkelijk in slow motion over je wood-fired brownie. Als je wilt kun je nu nog een snuifje grof zout over de karamel strooien.

Laat voldoende afkoelen totdat zowel chocolade als karamel lekker gestold zijn (dit kan zelfs in de koelkast voor die smeuïge fudge textuur), en snij dan naar believen in verslavende instagramwaardige rechthoeken. Mochten er nog restjes zijn, kun je die in een luchtdichte doos bewaren in de koelkast.

Hoe lang duurde het tot alles op was? Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Meer recepten

BananenbroodDoor Leander LeendersEen voltreffer voor zowel ontbijt, brunch of vieruurtje, dit smeuïge bananenbrood (of moet ik cake zeggen?). Het is daarnaast een dankbaar recept om mee te experimenteren: vervang dus gerust de bloem door een glutenvrije mix of amandelmeel, volkorenbloem zoals speltmeel, ... . Als je net zoals wij vaak bananen in huis hebt, en je plots op een ochtend ontdekt dat ze naar de dark side zijn overgelopen, dan sust dit recept je anti-verspillingsgeweten. Verwerk ze meteen, of verzamel de bananen uit de schil systematisch in de diepvries om op eender welk moment te gebruiken.
Hot HoneyDoor Leander LeendersZoet én pikant? Ja het kan een heerlijke combinatie zijn. Honing wordt al langer gebruikt om spareribs te marineren, vlees te laten karameliseren, ... maar met deze chilihoning geef je allerhande bereidingen een zalige spicy kick - denk zoete maar toch pikante kippenbouten tot een binnenkort onmisbare topping voor op je pizza.
Het concept is simpel en er zijn maar een drietal ingrediënten, dus kies vooral kwaliteitshoning en bio pepertjes (experimenteer ook eens met verschillende soorten). Deze pot honing hierboven maakte ik met kleine pepertjes die op de vensterbank in onze keuken groeien, zo kan het dus ook!
Pizza – 24u pizzadeegDoor Leander LeendersDit is een standaard recept voor Napolitaanse pizza waar ik steeds op terugval als ik met gist werk. Het is simpel, lekker en kan bijna niet mis gaan. Je vindt vele recepten voor Napolitaanse pizza, maar ze verschillen in essentie eigenlijk maar weinig, want wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben is dat je het deeg maakt met bloem (tipo 00, een heel fijn gemalen en erg uitgezeefde bloem), water, zout en een rijsmiddel zoals zuurdesem, of wat we in dit recept zullen gebruiken: gist. Je kunt dus wel gaan variëren in hoeveel water je gebruikt om een luchtiger deeg te bekomen, of in de hoeveelheid rijsmiddel om de rijstijd te versnellen of te vertragen (niet zonder gevolgen voor de smaak van je deeg). Hier starten we van een solide basis, maar sla vooral zelf aan het experimenteren eens je het beu bent om op safe te spelen.
Hier staan de hoeveelheden aangegeven voor 6 deegbollen van zo'n 250g - je kunt er altijd minder maken, maar waarom zou je dat doen?! Je kan de deegbollen namelijk ook gewoon invriezen om later te gebruiken. Of vries een versgebakken pizza in om deze op een luie zondagavond kort in de oven te steken (pak aan, Dr Oetker!). Bovendien kun je met de meeste keukenweegschalen geen 0,2g gist afwegen, dus is het hierbij beslist: pizza maken doe je meteen per 6.

Ingrediënten

voor de brownie
 200 g zwarte chocolade
 200 g goede boter
 130 g rietsuiker
 2 el bloem
 3 eieren
 optioneel: handvol walnoten
voor de salty caramel
 150 g goede boter
 200 g lichtbruine suiker of cassonade
 165 g room
 2 tl vanille-extract
 grof zeezout

Instructies

brownie
1

Maak het vuur aan in je oven - we mikken op zo'n 200°C zonder vlam.

2

Smelt de chocolade en boter au bain marie.

3

Meng de suiker met de eieren, en voeg deze toe aan het botermengsel.

4

Spatel 2 eetlepels bloem door het beslag. Eet je graag chocolade met nootjes, dan kun je nu een handvol walnoten grof hakken en aan het beslag toevoegen.

5

Neem je ovenschaal of vorm erbij en bekleed met bakpapier om zeker voor een happy ending te zorgen (in plaats van de helft van je brownie aan de vorm te zien plakken). Giet het beslag op het bakpapier en verspreid gelijkmatig in de vorm.

6

Heb je de indruk dat de gloeiende kolen nog veel hitte afgeven, dan kun je altijd op zeker spelen door de vorm af te dekken met aluminiumfolie.

Schuif de vorm in de oven en bak ongeveer 20 minuten. Draai halverwege eens 180°.

7

Ga je voor een extra laagje (zoute) karamel? Dan kun je deze intussen klaarmaken.

Zoniet, haal de schaal na het bakken uit oven, en laat eerst voldoende afkoelen vooraleer je de brownie uit de vorm haalt. Zo vermijd je dat je meesterwerk in stukken breekt.

salty caramel
8

Neem een steelpan en smelt de boter.

9

Voeg daarna de suiker toe en blijf roeren tot deze opgenomen is in de boter.

10

Voeg de room toe en roer tot je een egaal mengsel bekomt (dit kan even duren).

11

Zet een timer als het mengsel begint te koken, en laat 5 minuten inkoken.

12

Voeg het vanille-extract toe en roer door tot je de gewenste dikte bekomt. Ben je fan van een zoute korrel, voeg dan hier ook je zeezout toe naar smaak (let op hier niet mee te overdrijven) - of hou het zout voor de volgende stap.

13

Laat de al dan niet zoute karamel even afkoelen en giet ze daarna rijkelijk in slow motion over je wood-fired brownie. Als je wilt kun je nu nog een snuifje grof zout over de karamel strooien.

Laat voldoende afkoelen totdat zowel chocolade als karamel lekker gestold zijn (dit kan zelfs in de koelkast voor die smeuïge fudge textuur), en snij dan naar believen in verslavende instagramwaardige rechthoeken. Mochten er nog restjes zijn, kun je die in een luchtdichte doos bewaren in de koelkast.

Hoe lang duurde het tot alles op was? Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Brownie met Salty Caramel