AuthorLeander LeendersCategory

Ingrediënten

Yields6 Servings
voor de brownie
 200 g zwarte chocolade
 200 g goede boter
 130 g rietsuiker
 2 tbsp bloem
 3 eieren
 optioneel: handvol walnoten
voor de salty caramel
 150 g goede boter
 200 g lichtbruine suiker of cassonade
 165 g room
 2 tsp vanille-extract
 grof zeezout

Bereiding

brownie
1

Maak het vuur aan in je oven - we mikken op zo'n 200°C zonder vlam.

2

Smelt de chocolade en boter au bain marie.

3

Meng de suiker met de eieren, en voeg deze toe aan het botermengsel.

4

Spatel 2 eetlepels bloem door het beslag. Eet je graag chocolade met nootjes, dan kun je nu een handvol walnoten grof hakken en aan het beslag toevoegen.

5

Neem je ovenschaal of vorm erbij en bekleed met bakpapier om zeker voor een happy ending te zorgen (in plaats van de helft van je brownie aan de vorm te zien plakken). Giet het beslag op het bakpapier en verspreid gelijkmatig in de vorm.

6

Heb je de indruk dat de gloeiende kolen nog veel hitte afgeven, dan kun je altijd op zeker spelen door de vorm af te dekken met aluminiumfolie.

Schuif de vorm in de oven en bak ongeveer 20 minuten. Draai halverwege eens 180°.

7

Ga je voor een extra laagje (zoute) karamel? Dan kun je deze intussen klaarmaken.

Zoniet, haal de schaal na het bakken uit oven, en laat eerst voldoende afkoelen vooraleer je de brownie uit de vorm haalt. Zo vermijd je dat je meesterwerk in stukken breekt.

salty caramel
8

Neem een steelpan en smelt de boter.

9

Voeg daarna de suiker toe en blijf roeren tot deze opgenomen is in de boter.

10

Voeg de room toe en roer tot je een egaal mengsel bekomt (dit kan even duren).

11

Zet een timer als het mengsel begint te koken, en laat 5 minuten inkoken.

12

Voeg het vanille-extract toe en roer door tot je de gewenste dikte bekomt. Ben je fan van een zoute korrel, voeg dan hier ook je zeezout toe naar smaak (let op hier niet mee te overdrijven) - of hou het zout voor de volgende stap.

13

Laat de al dan niet zoute karamel even afkoelen en giet ze daarna rijkelijk in slow motion over je wood-fired brownie. Als je wilt kun je nu nog een snuifje grof zout over de karamel strooien.

Laat voldoende afkoelen totdat zowel chocolade als karamel lekker gestold zijn (dit kan zelfs in de koelkast voor die smeuïge fudge textuur), en snij dan naar believen in verslavende instagramwaardige rechthoeken. Mochten er nog restjes zijn, kun je die in een luchtdichte doos bewaren in de koelkast.

Hoe lang duurde het tot alles op was? Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Meer recepten

Heerlijk bladerdeegtaartje met pruimenBy Adrien BillietOm van te smullen na elke maaltijd, en gemakkelijk te bakken op de restwarmte in de houtoven. Ik leerde het basisrecept van dit taartje tijdens mijn vakantiejobs in een patisserie aan de Belgische kust. Het geheim van dit taartje is de eenvoud: een heerlijke bladerdeegbasis bescheiden belegd met een zoet laagje fruit. Dit is een versie voor de houtoven.
Gegrilde druiven met BurrataBy Adrien BillietDit receptje is geïnspireerd op een recept van de populaire chef Ottolenghi. Het recept werd aangepast voor de houtoven. Dankzij het houtaroma komen de zoete toetsen van de gegrilde druiven des te meer tot hun recht. De marinade met venkelzaad zorgt voor een heerlijk Oosterse sfeer.
Zeebaars op vel gebakken met jonge preiBy Adrien BillietEens iets anders dan vlees op een zwoele zomeravond? Dit recept voor Zeebaars op vel gebakken doet het ontzettend goed op een gezellig avondje in de tuin, of wanneer je vrienden of familie op bezoek hebt. Even goed in de Mini als in de Original. Geen fan van Zeebaars? Vervang door eender welke vis met een mooi stuk vel aan.

Ingredients

voor de brownie
 200 g zwarte chocolade
 200 g goede boter
 130 g rietsuiker
 2 tbsp bloem
 3 eieren
 optioneel: handvol walnoten
voor de salty caramel
 150 g goede boter
 200 g lichtbruine suiker of cassonade
 165 g room
 2 tsp vanille-extract
 grof zeezout

Directions

brownie
1

Maak het vuur aan in je oven - we mikken op zo'n 200°C zonder vlam.

2

Smelt de chocolade en boter au bain marie.

3

Meng de suiker met de eieren, en voeg deze toe aan het botermengsel.

4

Spatel 2 eetlepels bloem door het beslag. Eet je graag chocolade met nootjes, dan kun je nu een handvol walnoten grof hakken en aan het beslag toevoegen.

5

Neem je ovenschaal of vorm erbij en bekleed met bakpapier om zeker voor een happy ending te zorgen (in plaats van de helft van je brownie aan de vorm te zien plakken). Giet het beslag op het bakpapier en verspreid gelijkmatig in de vorm.

6

Heb je de indruk dat de gloeiende kolen nog veel hitte afgeven, dan kun je altijd op zeker spelen door de vorm af te dekken met aluminiumfolie.

Schuif de vorm in de oven en bak ongeveer 20 minuten. Draai halverwege eens 180°.

7

Ga je voor een extra laagje (zoute) karamel? Dan kun je deze intussen klaarmaken.

Zoniet, haal de schaal na het bakken uit oven, en laat eerst voldoende afkoelen vooraleer je de brownie uit de vorm haalt. Zo vermijd je dat je meesterwerk in stukken breekt.

salty caramel
8

Neem een steelpan en smelt de boter.

9

Voeg daarna de suiker toe en blijf roeren tot deze opgenomen is in de boter.

10

Voeg de room toe en roer tot je een egaal mengsel bekomt (dit kan even duren).

11

Zet een timer als het mengsel begint te koken, en laat 5 minuten inkoken.

12

Voeg het vanille-extract toe en roer door tot je de gewenste dikte bekomt. Ben je fan van een zoute korrel, voeg dan hier ook je zeezout toe naar smaak (let op hier niet mee te overdrijven) - of hou het zout voor de volgende stap.

13

Laat de al dan niet zoute karamel even afkoelen en giet ze daarna rijkelijk in slow motion over je wood-fired brownie. Als je wilt kun je nu nog een snuifje grof zout over de karamel strooien.

Laat voldoende afkoelen totdat zowel chocolade als karamel lekker gestold zijn (dit kan zelfs in de koelkast voor die smeuïge fudge textuur), en snij dan naar believen in verslavende instagramwaardige rechthoeken. Mochten er nog restjes zijn, kun je die in een luchtdichte doos bewaren in de koelkast.

Hoe lang duurde het tot alles op was? Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Brownie met Salty Caramel