Print Opties:

Brownie met Salty Caramel

Hoeveelheden6 Porties

Met een stuk brownie kun je iedereen plezieren (of anders is't maar een rare mens) - al dan niet met extra salty caramel erbovenop! Dit recept maak ik in een ovenschaal van zo'n 30 op 20cm, dus pas zeker de hoeveelheid aan mocht je een grotere willen bakken (wat ik zeker begrijp).

voor de brownie
 200 g zwarte chocolade
 200 g goede boter
 130 g rietsuiker
 2 el bloem
 3 eieren
 optioneel: handvol walnoten
voor de salty caramel
 150 g goede boter
 200 g lichtbruine suiker of cassonade
 165 g room
 2 tl vanille-extract
 grof zeezout
brownie
1

Maak het vuur aan in je oven - we mikken op zo'n 200°C zonder vlam.

2

Smelt de chocolade en boter au bain marie.

3

Meng de suiker met de eieren, en voeg deze toe aan het botermengsel.

4

Spatel 2 eetlepels bloem door het beslag. Eet je graag chocolade met nootjes, dan kun je nu een handvol walnoten grof hakken en aan het beslag toevoegen.

5

Neem je ovenschaal of vorm erbij en bekleed met bakpapier om zeker voor een happy ending te zorgen (in plaats van de helft van je brownie aan de vorm te zien plakken). Giet het beslag op het bakpapier en verspreid gelijkmatig in de vorm.

6

Heb je de indruk dat de gloeiende kolen nog veel hitte afgeven, dan kun je altijd op zeker spelen door de vorm af te dekken met aluminiumfolie.

Schuif de vorm in de oven en bak ongeveer 20 minuten. Draai halverwege eens 180°.

7

Ga je voor een extra laagje (zoute) karamel? Dan kun je deze intussen klaarmaken.

Zoniet, haal de schaal na het bakken uit oven, en laat eerst voldoende afkoelen vooraleer je de brownie uit de vorm haalt. Zo vermijd je dat je meesterwerk in stukken breekt.

salty caramel
8

Neem een steelpan en smelt de boter.

9

Voeg daarna de suiker toe en blijf roeren tot deze opgenomen is in de boter.

10

Voeg de room toe en roer tot je een egaal mengsel bekomt (dit kan even duren).

11

Zet een timer als het mengsel begint te koken, en laat 5 minuten inkoken.

12

Voeg het vanille-extract toe en roer door tot je de gewenste dikte bekomt. Ben je fan van een zoute korrel, voeg dan hier ook je zeezout toe naar smaak (let op hier niet mee te overdrijven) - of hou het zout voor de volgende stap.

13

Laat de al dan niet zoute karamel even afkoelen en giet ze daarna rijkelijk in slow motion over je wood-fired brownie. Als je wilt kun je nu nog een snuifje grof zout over de karamel strooien.

Laat voldoende afkoelen totdat zowel chocolade als karamel lekker gestold zijn (dit kan zelfs in de koelkast voor die smeuïge fudge textuur), en snij dan naar believen in verslavende instagramwaardige rechthoeken. Mochten er nog restjes zijn, kun je die in een luchtdichte doos bewaren in de koelkast.

Hoe lang duurde het tot alles op was? Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Voedingsfeiten

Porties 6