AuthorAdrien BillietCategory,

Ingrediënten

Yields1 Serving
Voor de gegrilde kip
 1 kg kipfilet
 2 eieren
 180 g paneermeel (liefst Panko)
 peper, zout
 3 el Raz el Hanout
 olijfolie
Voor de dressing
 150 g mayonaise
 2 teentjes look
 sap van een halve limoen (of een hele, naar smaak)
 80 g fijngemalen parmezaan
 2 el mosterd
 8 filetjes ansjovis uit blik
 peper, zout
 olijfolie
 25 ml water
 optioneel: een scheut Worchestershiresaus
Voor de salade
 250 g croutons
 1 krop ijsbergsla of 7-8 slaharten

Bereiding

De kip
1

Marineer de kip gedurende een halfuurtje in wat olijfolie, de raz el hanout, en het peper en zout.

2

Bereid twee schaaltjes voor: eentje met de Panko, een ander met de twee stevig losgeklopte eieren. Haal de kipfilets eerst door het eimengesel en zorg dat de hele filets bedekt zij met ei. Haal ze daarna grondig door de Panko en leg apart op een bord. Bij vele recepten lees je dat je eerst de filets door bloem moet halen alvorens door ei en paneermeel. Dit zorgt voor extra stevigheid, maar is niet noodzakelijk.

3

Stook de Vonken (Mini of Original) warm, net zoals je pizza's zou gaan bakken. Neem een rvs schaal en besprenkel deze met wat olijfolie. Leg de gepaneerde kipfilets in de schaal en schuif onder de hete vlammen. De kip zal nu grillen langs boven, wat een heerlijk krokant korstje zal opleveren. Na enkele minuten haal je de schaal eruit en draai je de kipfilets. Schuif de schaal terug in de Vonken en wacht opnieuw enkele minuten. Bak de kip niet kapot: ze gaart en beetje verder wanneer je ze uithaalt en laat rusten.
Haal uit en bedek de kip met wat zilverpapier.

De dressing
4

Maak ondertussen de dressing. Neem een kom en meng de teentjes look, de mosterd, het limoensap, de parmezaan, de ansjovis, het water, peper en zout. Zet er een mixer tegenaan en mix glad.

5

Meng deze dressing met een spatel onder de mayonaise. Voeg indien gewenst een scheut Worchestershiresaus toe.

De salade
6

Snijd de sla in fijne reepjes en verdeel over een brede, ondiepe schaal.

7

Snijd de inmiddels licht afgekoelde kip in fijne reepjes en verdeel over de schaal.

8

Bestrooi met croutons en besprenkel licht met wat olijfolie.

9

Verdeel strepen of druppels dressing over de salade, of houd in een kommetje apart. Dien op in elk seizoen, want deze salade is echt overheerlijk!

Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

Meer recepten

Kip aan’t spitBy Leander LeendersEen klassieker, en o zo lekker om zelf te bereiden in je eigen houtoven met behulp van het Vonken spit. Kwaliteitsvlees, een lekkere rub, wat tijd en een geurend houtvuur - dat is alles wat je nodig hebt om thuis zelf een fantastische kip aan't spit klaar te maken. Gedaan met droge supermarktkip en in de rij wachten bij 't kippenkraam!
Feta Saganaki met heerlijke groentjesBy Adrien BillietHeerlijke Feta Saganaki (of gebakken feta) uit de houtoven van Vonken. Een eenvoudige Griekse ovenschotel voor elk seizoen. Dit fijn en vegetarisch gerechtje met zoete ondertoon dankzij de honing en zoete puntpaprika kan je als hoofdmaal opdienen, of gewoon als leuke sidedish of voorgerecht.
Detroit Style PizzaBy Leander LeendersEen dikke maar luchtige korst met daarop heerlijk krokant gesmolten kaas en de topping combo's van je dromen... dat is Detroit Style Pizza, je nieuwste favoriete comfort food. Detroit Style Pizza is een pizza die in een 'pan' of vorm wordt gebakken, en oorspronkelijk afstamt van de Siciliaanse pan pizza 'sfincione'. Naar 't schijnt wou een Siciliaanse migrant het deeg van z'n vrouw afbakken en vond hij er niet beter op dan een stalen pan te gebruiken van zijn werkplek in de autofabriek. Detroit Style Pizza wordt steeds populairder, en terecht. Het leuke is dat je, in tegenstelling tot Napolitaanse pizza, ook een erg lekkere Detroit pizza kan bakken in je gewone oven in de keuken met behulp van een baksteen - al is het resultaat wel nog nèt lekkerder in de houtoven door de iets hogere temperatuur. De authentieke DSP's worden in rechthoekige pannen met strakke hoeken gebakken, maar ga gerust al even aan de slag met wat je in huis kunt vinden (let wel op geen vormen met antiaanbaklaag te gebruiken in je houtoven).

Ingredients

Voor de gegrilde kip
 1 kg kipfilet
 2 eieren
 180 g paneermeel (liefst Panko)
 peper, zout
 3 el Raz el Hanout
 olijfolie
Voor de dressing
 150 g mayonaise
 2 teentjes look
 sap van een halve limoen (of een hele, naar smaak)
 80 g fijngemalen parmezaan
 2 el mosterd
 8 filetjes ansjovis uit blik
 peper, zout
 olijfolie
 25 ml water
 optioneel: een scheut Worchestershiresaus
Voor de salade
 250 g croutons
 1 krop ijsbergsla of 7-8 slaharten

Directions

De kip
1

Marineer de kip gedurende een halfuurtje in wat olijfolie, de raz el hanout, en het peper en zout.

2

Bereid twee schaaltjes voor: eentje met de Panko, een ander met de twee stevig losgeklopte eieren. Haal de kipfilets eerst door het eimengesel en zorg dat de hele filets bedekt zij met ei. Haal ze daarna grondig door de Panko en leg apart op een bord. Bij vele recepten lees je dat je eerst de filets door bloem moet halen alvorens door ei en paneermeel. Dit zorgt voor extra stevigheid, maar is niet noodzakelijk.

3

Stook de Vonken (Mini of Original) warm, net zoals je pizza's zou gaan bakken. Neem een rvs schaal en besprenkel deze met wat olijfolie. Leg de gepaneerde kipfilets in de schaal en schuif onder de hete vlammen. De kip zal nu grillen langs boven, wat een heerlijk krokant korstje zal opleveren. Na enkele minuten haal je de schaal eruit en draai je de kipfilets. Schuif de schaal terug in de Vonken en wacht opnieuw enkele minuten. Bak de kip niet kapot: ze gaart en beetje verder wanneer je ze uithaalt en laat rusten.
Haal uit en bedek de kip met wat zilverpapier.

De dressing
4

Maak ondertussen de dressing. Neem een kom en meng de teentjes look, de mosterd, het limoensap, de parmezaan, de ansjovis, het water, peper en zout. Zet er een mixer tegenaan en mix glad.

5

Meng deze dressing met een spatel onder de mayonaise. Voeg indien gewenst een scheut Worchestershiresaus toe.

De salade
6

Snijd de sla in fijne reepjes en verdeel over een brede, ondiepe schaal.

7

Snijd de inmiddels licht afgekoelde kip in fijne reepjes en verdeel over de schaal.

8

Bestrooi met croutons en besprenkel licht met wat olijfolie.

9

Verdeel strepen of druppels dressing over de salade, of houd in een kommetje apart. Dien op in elk seizoen, want deze salade is echt overheerlijk!

Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

Caesar Salad met gegrilde kip