AuteurLeander LeendersCategorie,

Ingrediënten

Hoeveelheden4 Porties
 250 g tipo 00 bloem
 5 g instant gist (of 15g verse gist)
 2 g fijn keukenzout
 150 g lauw water
 kwaliteitsolijfolie
 grof zeezout
 kruiden naar keuze zoals rozemarijn
 kwaliteitsingrediënten zoals kerstomaten, olijven, gegrilde groenten, ui, ...

Bereiding

1

Weeg je tipo 00 bloem af, en voeg ook het zout en de gist toe aan je mengkom. Roer kort door elkaar.

2

Voeg beetje bij beetje het lauwe water toe, en meng telkens onder het deeg. Werk je met een keukenrobot dan kan je deze gemakkelijk laten kneden terwijl je het water aan een traag tempo bijvoegt. Kneed je met de hand, voeg dan tussen het kneden door telkens een beetje water toe.

3

Kneed, nu alle ingrediënten samengevoegd zijn, 5 minuten. Vorm het deeg daarna tot een mooie bol met een zacht en glad oppervlak.

4

Plaats de deegbol in een lichtjes met olie ingesmeerde kom, en dek af met het deksel, een vochtige propere handdoek of huishoudfolie. Laat minstens 1u rijzen op kamertemperatuur, of als het koud zou zijn, in je gesloten oven met ènkel het lichtje aan (zet je oven dus niet per ongeluk aan).

5

Neem na een uur je schaal of gietijzeren pan erbij, en smeer die al grondig in met olijfolie. Nu kun je ook al grof zeezout in je schaal strooien - het is namelijk lekker als er op elke kant na het bakken wat zoutkorrels zitten.

6

Leg het deeg voorzichtig in de geoliede schaal, en gebruik je vingertoppen om het richting alle kanten uit te duwen. Dat zal nu nog niet gemakkelijk lukken, en forceer het deeg dan ook niet. Bedek de schaal, en laat opnieuw minstens 30 minuten rusten en rijzen. Laat je oven intussen op temperatuur komen, tot zo'n 230-250°C.

7

Haal na het rijzen het deksel of de folie ervan, en overgiet het deeg rijkelijk met goede olijfolie. Gebruik je vingertoppen om het deeg over de hele oppervlakte zachtjes in te drukken tot zo ongeveer 1/4 van de bodem, en zo de typische kuiltjes te maken.

8

Bestrooi met grof zout en rozemarijn (of kruiden naar keuze), en duw de gehalveerde kerstomaten, olijven of andere ingrediënten zachtjes in het deeg en vooral in de kuiltjes. Besprenkel nog eens lichtjes met olijfolie.

9

Bedek je gietijzeren pan met een deksel, of je schaal met bijvoorbeeld aluminiumfolie, en schuif in de oven. Op die manier willen we verhinderen dat de bovenkant te snel gaart terwijl de onderkant nog tijd nodig heeft.

10

Bak de focaccia in zo'n 20 à 25 minuten af. De hevigheid van je vuur zal veel bepalen, dus hou zoals altijd best een oogje in het zeil. Draai de pan of schaal gerust elke 5 minuten om te vermijden dat de kant het dichtst bij de warmte zou aanbakken, en haal de folie weg bij de laatste 5 à 10 minuten om zo een heerlijke licht krokante wood-fired finish te krijgen.

11

Laat kort afkoelen, haal vanaf het kan de focaccia uit de schaal en plaats op een rooster zodat deze krokant blijft. Eet ze daarna gewoon met je vrienden of familie het liefst zo snel mogelijk op (maar verbrand je niet)!

Oja, en post gerust een fotootje, tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook bij vragen of opmerkingen.

Meer recepten

Zeebaars op vel gebakken met jonge preiDoor Adrien BillietEens iets anders dan vlees op een zwoele zomeravond? Dit recept voor Zeebaars op vel gebakken doet het ontzettend goed op een gezellig avondje in de tuin, of wanneer je vrienden of familie op bezoek hebt. Even goed in de Mini als in de Original. Geen fan van Zeebaars? Vervang door eender welke vis met een mooi stuk vel aan.
Gepofte lookDoor Leander LeendersBoterzachte teentjes look om te smeren op je verse snee zuurdesembrood of als smaakmaker in sauzen en gerechten - èn dat met de restwarmte van je oven? Plunder je geurige vampierenverschrikker nu, en lees hier hoe het moet.
Volkoren zuurdesempitabroodjesDoor EvelienPita's zijn platte broodjes met een zachte korst. Binnenin zijn ze hol en je kan hun buik tot aan de rand toe vullen met de lekkerste toppings. Kant-en-klare pitabroodjes van de winkel zijn misschien gemakkelijk, maar zelfgemaakte pitabroodjes zijn dat ook! Daarnaast smaken deze laatste heel wat beter, vooral als ze nog warm zijn van het vuur uit de Vonken.

Ingrediënten

 250 g tipo 00 bloem
 5 g instant gist (of 15g verse gist)
 2 g fijn keukenzout
 150 g lauw water
 kwaliteitsolijfolie
 grof zeezout
 kruiden naar keuze zoals rozemarijn
 kwaliteitsingrediënten zoals kerstomaten, olijven, gegrilde groenten, ui, ...

Instructies

1

Weeg je tipo 00 bloem af, en voeg ook het zout en de gist toe aan je mengkom. Roer kort door elkaar.

2

Voeg beetje bij beetje het lauwe water toe, en meng telkens onder het deeg. Werk je met een keukenrobot dan kan je deze gemakkelijk laten kneden terwijl je het water aan een traag tempo bijvoegt. Kneed je met de hand, voeg dan tussen het kneden door telkens een beetje water toe.

3

Kneed, nu alle ingrediënten samengevoegd zijn, 5 minuten. Vorm het deeg daarna tot een mooie bol met een zacht en glad oppervlak.

4

Plaats de deegbol in een lichtjes met olie ingesmeerde kom, en dek af met het deksel, een vochtige propere handdoek of huishoudfolie. Laat minstens 1u rijzen op kamertemperatuur, of als het koud zou zijn, in je gesloten oven met ènkel het lichtje aan (zet je oven dus niet per ongeluk aan).

5

Neem na een uur je schaal of gietijzeren pan erbij, en smeer die al grondig in met olijfolie. Nu kun je ook al grof zeezout in je schaal strooien - het is namelijk lekker als er op elke kant na het bakken wat zoutkorrels zitten.

6

Leg het deeg voorzichtig in de geoliede schaal, en gebruik je vingertoppen om het richting alle kanten uit te duwen. Dat zal nu nog niet gemakkelijk lukken, en forceer het deeg dan ook niet. Bedek de schaal, en laat opnieuw minstens 30 minuten rusten en rijzen. Laat je oven intussen op temperatuur komen, tot zo'n 230-250°C.

7

Haal na het rijzen het deksel of de folie ervan, en overgiet het deeg rijkelijk met goede olijfolie. Gebruik je vingertoppen om het deeg over de hele oppervlakte zachtjes in te drukken tot zo ongeveer 1/4 van de bodem, en zo de typische kuiltjes te maken.

8

Bestrooi met grof zout en rozemarijn (of kruiden naar keuze), en duw de gehalveerde kerstomaten, olijven of andere ingrediënten zachtjes in het deeg en vooral in de kuiltjes. Besprenkel nog eens lichtjes met olijfolie.

9

Bedek je gietijzeren pan met een deksel, of je schaal met bijvoorbeeld aluminiumfolie, en schuif in de oven. Op die manier willen we verhinderen dat de bovenkant te snel gaart terwijl de onderkant nog tijd nodig heeft.

10

Bak de focaccia in zo'n 20 à 25 minuten af. De hevigheid van je vuur zal veel bepalen, dus hou zoals altijd best een oogje in het zeil. Draai de pan of schaal gerust elke 5 minuten om te vermijden dat de kant het dichtst bij de warmte zou aanbakken, en haal de folie weg bij de laatste 5 à 10 minuten om zo een heerlijke licht krokante wood-fired finish te krijgen.

11

Laat kort afkoelen, haal vanaf het kan de focaccia uit de schaal en plaats op een rooster zodat deze krokant blijft. Eet ze daarna gewoon met je vrienden of familie het liefst zo snel mogelijk op (maar verbrand je niet)!

Oja, en post gerust een fotootje, tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook bij vragen of opmerkingen.

Focaccia – quick & easy