AuthorLeander LeendersCategory,

Ingrediënten

Yields4 Servings
 250 g tipo 00 bloem
 5 g instant gist (of 15g verse gist)
 2 g fijn keukenzout
 150 g lauw water
 kwaliteitsolijfolie
 grof zeezout
 kruiden naar keuze zoals rozemarijn
 kwaliteitsingrediënten zoals kerstomaten, olijven, gegrilde groenten, ui, ...

Bereiding

1

Weeg je tipo 00 bloem af, en voeg ook het zout en de gist toe aan je mengkom. Roer kort door elkaar.

2

Voeg beetje bij beetje het lauwe water toe, en meng telkens onder het deeg. Werk je met een keukenrobot dan kan je deze gemakkelijk laten kneden terwijl je het water aan een traag tempo bijvoegt. Kneed je met de hand, voeg dan tussen het kneden door telkens een beetje water toe.

3

Kneed, nu alle ingrediënten samengevoegd zijn, 5 minuten. Vorm het deeg daarna tot een mooie bol met een zacht en glad oppervlak.

4

Plaats de deegbol in een lichtjes met olie ingesmeerde kom, en dek af met het deksel, een vochtige propere handdoek of huishoudfolie. Laat minstens 1u rijzen op kamertemperatuur, of als het koud zou zijn, in je gesloten oven met ènkel het lichtje aan (zet je oven dus niet per ongeluk aan).

5

Neem na een uur je schaal of gietijzeren pan erbij, en smeer die al grondig in met olijfolie. Nu kun je ook al grof zeezout in je schaal strooien - het is namelijk lekker als er op elke kant na het bakken wat zoutkorrels zitten.

6

Leg het deeg voorzichtig in de geoliede schaal, en gebruik je vingertoppen om het richting alle kanten uit te duwen. Dat zal nu nog niet gemakkelijk lukken, en forceer het deeg dan ook niet. Bedek de schaal, en laat opnieuw minstens 30 minuten rusten en rijzen. Laat je oven intussen op temperatuur komen, tot zo'n 230-250°C.

7

Haal na het rijzen het deksel of de folie ervan, en overgiet het deeg rijkelijk met goede olijfolie. Gebruik je vingertoppen om het deeg over de hele oppervlakte zachtjes in te drukken tot zo ongeveer 1/4 van de bodem, en zo de typische kuiltjes te maken.

8

Bestrooi met grof zout en rozemarijn (of kruiden naar keuze), en duw de gehalveerde kerstomaten, olijven of andere ingrediënten zachtjes in het deeg en vooral in de kuiltjes. Besprenkel nog eens lichtjes met olijfolie.

9

Bedek je gietijzeren pan met een deksel, of je schaal met bijvoorbeeld aluminiumfolie, en schuif in de oven. Op die manier willen we verhinderen dat de bovenkant te snel gaart terwijl de onderkant nog tijd nodig heeft.

10

Bak de focaccia in zo'n 20 à 25 minuten af. De hevigheid van je vuur zal veel bepalen, dus hou zoals altijd best een oogje in het zeil. Draai de pan of schaal gerust elke 5 minuten om te vermijden dat de kant het dichtst bij de warmte zou aanbakken, en haal de folie weg bij de laatste 5 à 10 minuten om zo een heerlijke licht krokante wood-fired finish te krijgen.

11

Laat kort afkoelen, haal vanaf het kan de focaccia uit de schaal en plaats op een rooster zodat deze krokant blijft. Eet ze daarna gewoon met je vrienden of familie het liefst zo snel mogelijk op (maar verbrand je niet)!

Oja, en post gerust een fotootje, tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook bij vragen of opmerkingen.

Meer recepten

Breakfast PizzaBy Leander LeendersBen je zo'n pizza lover dat je het op elk moment van de dag zou eten? Ik snap het. Hoewel een hartige pizza met veel kaas een lifesaver is na een plezante avond/nacht, kun je nu ook een zoete variant uitproberen. Vanaf nu kan je naar dit recept wijzen als je pizza voor ontbijt of als dessert eet, en er zelf zo creatief mee omspringen als je maar wilt. Dit is mijn aanpak op basis van room en bruine suiker, maar op het wijde web vind je nog vele opties zoals met custard, speculoospasta, en ga zo maar door.
Kip aan’t spitBy Leander LeendersEen klassieker, en o zo lekker om zelf te bereiden in je eigen houtoven met behulp van het Vonken spit. Kwaliteitsvlees, een lekkere rub, wat tijd en een geurend houtvuur - dat is alles wat je nodig hebt om thuis zelf een fantastische kip aan't spit klaar te maken. Gedaan met droge supermarktkip en in de rij wachten bij 't kippenkraam!
Feta Saganaki met heerlijke groentjesBy Adrien BillietHeerlijke Feta Saganaki (of gebakken feta) uit de houtoven van Vonken. Een eenvoudige Griekse ovenschotel voor elk seizoen. Dit fijn en vegetarisch gerechtje met zoete ondertoon dankzij de honing en zoete puntpaprika kan je als hoofdmaal opdienen, of gewoon als leuke sidedish of voorgerecht.

Ingredients

 250 g tipo 00 bloem
 5 g instant gist (of 15g verse gist)
 2 g fijn keukenzout
 150 g lauw water
 kwaliteitsolijfolie
 grof zeezout
 kruiden naar keuze zoals rozemarijn
 kwaliteitsingrediënten zoals kerstomaten, olijven, gegrilde groenten, ui, ...

Directions

1

Weeg je tipo 00 bloem af, en voeg ook het zout en de gist toe aan je mengkom. Roer kort door elkaar.

2

Voeg beetje bij beetje het lauwe water toe, en meng telkens onder het deeg. Werk je met een keukenrobot dan kan je deze gemakkelijk laten kneden terwijl je het water aan een traag tempo bijvoegt. Kneed je met de hand, voeg dan tussen het kneden door telkens een beetje water toe.

3

Kneed, nu alle ingrediënten samengevoegd zijn, 5 minuten. Vorm het deeg daarna tot een mooie bol met een zacht en glad oppervlak.

4

Plaats de deegbol in een lichtjes met olie ingesmeerde kom, en dek af met het deksel, een vochtige propere handdoek of huishoudfolie. Laat minstens 1u rijzen op kamertemperatuur, of als het koud zou zijn, in je gesloten oven met ènkel het lichtje aan (zet je oven dus niet per ongeluk aan).

5

Neem na een uur je schaal of gietijzeren pan erbij, en smeer die al grondig in met olijfolie. Nu kun je ook al grof zeezout in je schaal strooien - het is namelijk lekker als er op elke kant na het bakken wat zoutkorrels zitten.

6

Leg het deeg voorzichtig in de geoliede schaal, en gebruik je vingertoppen om het richting alle kanten uit te duwen. Dat zal nu nog niet gemakkelijk lukken, en forceer het deeg dan ook niet. Bedek de schaal, en laat opnieuw minstens 30 minuten rusten en rijzen. Laat je oven intussen op temperatuur komen, tot zo'n 230-250°C.

7

Haal na het rijzen het deksel of de folie ervan, en overgiet het deeg rijkelijk met goede olijfolie. Gebruik je vingertoppen om het deeg over de hele oppervlakte zachtjes in te drukken tot zo ongeveer 1/4 van de bodem, en zo de typische kuiltjes te maken.

8

Bestrooi met grof zout en rozemarijn (of kruiden naar keuze), en duw de gehalveerde kerstomaten, olijven of andere ingrediënten zachtjes in het deeg en vooral in de kuiltjes. Besprenkel nog eens lichtjes met olijfolie.

9

Bedek je gietijzeren pan met een deksel, of je schaal met bijvoorbeeld aluminiumfolie, en schuif in de oven. Op die manier willen we verhinderen dat de bovenkant te snel gaart terwijl de onderkant nog tijd nodig heeft.

10

Bak de focaccia in zo'n 20 à 25 minuten af. De hevigheid van je vuur zal veel bepalen, dus hou zoals altijd best een oogje in het zeil. Draai de pan of schaal gerust elke 5 minuten om te vermijden dat de kant het dichtst bij de warmte zou aanbakken, en haal de folie weg bij de laatste 5 à 10 minuten om zo een heerlijke licht krokante wood-fired finish te krijgen.

11

Laat kort afkoelen, haal vanaf het kan de focaccia uit de schaal en plaats op een rooster zodat deze krokant blijft. Eet ze daarna gewoon met je vrienden of familie het liefst zo snel mogelijk op (maar verbrand je niet)!

Oja, en post gerust een fotootje, tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook bij vragen of opmerkingen.

Focaccia – quick & easy