Hartige taart van lente-uitjes

Hartige taart van lente-uitjes
Dit is een simpel maar lekker fris gerechtje. Perfect in de lente ('t is dan ook met lente-ui) met een slaatje als lunch, of een mooie aanvulling voor je brunch.
Hartige taart van lente-uitjes

Description

Dit is een simpel maar lekker fris gerechtje. Perfect in de lente ('t is dan ook met lente-ui) met een slaatje als lunch, of een mooie aanvulling voor je brunch.

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook bij vragen of opmerkingen.

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg (kant-en-klaar of nog beter zelfgemaakt!)
  • 2 mooie bossen lente-uitjes
  • 3 el olijfolie
  • 60 g parmezaanse kaas (of experimenteer met andere smaakvolle harde kazen)
  • zout en peper
  • optioneel: een scheutje room

Bereiding

  1. Maak het vuur in de oven aan. We mikken op een luchttemperatuur van zo'n 200°C dus lang zal het niet duren om deze te bereiken.
  2. Rol het bladerdeeg uit op bakpapier in een rechthoekige of cirkelvormige bakvorm - ik gebruikte een simpele RVS schotel die wel tegen een stootje kan.
  3. Maak de lente-uitjes schoon, en was ze onder de kraan (snij of pel onfrisse stukjes ervan). Halveer de dikkere exemplaren over de lengte, en snij ze in stukken van zo'n 8 à 10cm zodat er niet bij elke hap een lange sliert lente-ui uit je mond hangt te bengelen (hoe plezant dat ook is voor de gasten waar je indruk op probeert de maken).
  4. Haal ze samen met de olijfolie, gemalen of geraspte kaas, versgemalen peper en zout door elkaar in een kom zodat alle stukjes mooi bedekt zijn met het mengsel. Liever iets teveel olijfolie dan te weinig, deze zorgt er namelijk voor dat de uitjes en het deeg minder snel aanbakken.
  5. Verdeel alles mooi over je bladerdeeg, dat mag gerust volledig tot aan de randen (zo krijg je geen donkere droog gebakken bladerdeegkorst), en giet zeker de volledige inhoud van de kom over de uitjes. Werk voor een zachte toets af met een klein scheutje room over de uitjes (maar overdrijf hier niet mee, anders zal je bodem te nat zijn om mooi te bakken).
  6. Check de temperatuur en het vuur in je Vonken. We willen vooral indirecte warmte van alle kanten van de oven, dus vermijd je best een nog brandend vuur. Bedek dan ook je vorm met aluminiumfolie (of de gietijzer Vonken grillplaat!) om te vermijden dat de bovenkant eerder gaar is dan de onderkant van het deeg.
  7. Schuif in de oven, weg van het vuur, en sluit alle ventielen zodat de warmte zo constant mogelijk blijft.
  8. Bak voor een totaal van zo'n 25 minuten, maar draai de vorm na zo'n 15 minuten 180 graden, en haal na 20 minuten de folie of plaat van de vorm zodat ook de bovenkant mooi krokant kan bakken en kleur krijgen.
  9. Smakelijk!

Is dit iets voor jou?

Slaatje met smokey pompelmoes

Slaatje met smokey pompelmoes

Slaatje met smokey pompelmoes
Pizza - van deegbol tot versgebakken pizza

Pizza - van deegbol tot versgebakken pizza

Pizza – van deegbol tot versgebakken pizza