AuteurLeander LeendersCategorie

Ingrediënten

Hoeveelheden4 Porties
 1 vel bladerdeeg (kant-en-klaar of nog beter zelfgemaakt!)
 2 mooie bossen lente-uitjes
 3 el olijfolie
 60 g parmezaanse kaas (of experimenteer met andere smaakvolle harde kazen)
 zout en peper
 optioneel: een scheutje room

Bereiding

1

Maak het vuur in de oven aan. We mikken op een luchttemperatuur van zo'n 200°C dus lang zal het niet duren om deze te bereiken.

2

Rol het bladerdeeg uit op bakpapier in een rechthoekige of cirkelvormige bakvorm - ik gebruikte een simpele RVS schotel die wel tegen een stootje kan.

3

Maak de lente-uitjes schoon, en was ze onder de kraan (snij of pel onfrisse stukjes ervan). Halveer de dikkere exemplaren over de lengte, en snij ze in stukken van zo'n 8 à 10cm zodat er niet bij elke hap een lange sliert lente-ui uit je mond hangt te bengelen (hoe plezant dat ook is voor de gasten waar je indruk op probeert de maken).

4

Haal ze samen met de olijfolie, gemalen of geraspte kaas, versgemalen peper en zout door elkaar in een kom zodat alle stukjes mooi bedekt zijn met het mengsel. Liever iets teveel olijfolie dan te weinig, deze zorgt er namelijk voor dat de uitjes en het deeg minder snel aanbakken.

5

Verdeel alles mooi over je bladerdeeg, dat mag gerust volledig tot aan de randen (zo krijg je geen donkere droog gebakken bladerdeegkorst), en giet zeker de volledige inhoud van de kom over de uitjes. Werk voor een zachte toets af met een klein scheutje room over de uitjes (maar overdrijf hier niet mee, anders zal je bodem te nat zijn om mooi te bakken).

6

Check de temperatuur en het vuur in je Vonken. We willen vooral indirecte warmte van alle kanten van de oven, dus vermijd je best een nog brandend vuur. Bedek dan ook je vorm met aluminiumfolie (of de gietijzer Vonken grillplaat!) om te vermijden dat de bovenkant eerder gaar is dan de onderkant van het deeg.

Schuif in de oven, weg van het vuur, en sluit alle ventielen zodat de warmte zo constant mogelijk blijft.

7

Bak voor een totaal van zo'n 25 minuten, maar draai de vorm na zo'n 15 minuten 180 graden, en haal na 20 minuten de folie of plaat van de vorm zodat ook de bovenkant mooi krokant kan bakken en kleur krijgen.

Smakelijk! En post gerust een fotootje, tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook bij vragen of opmerkingen.

Meer recepten

Pannenkoeken op de planchaDoor Leander LeendersVan mijn 15 tot 17 jaar sleet ik mijn zomervakanties in een tearoom in Blankenberge, zowat 7 op 7. Soms was het enorm druk als vakantiejob, maar we waren een tof team, en de pannenkoeken, wafels en ijscoupes vlogen je om de oren. Dit recept is nog steeds gebaseerd op die pannenkoeken van toen, misschien wel de beste pannenkoeken ooit - al kan dat een vleugje nostalgie zijn.

Ingrediënten

 1 vel bladerdeeg (kant-en-klaar of nog beter zelfgemaakt!)
 2 mooie bossen lente-uitjes
 3 el olijfolie
 60 g parmezaanse kaas (of experimenteer met andere smaakvolle harde kazen)
 zout en peper
 optioneel: een scheutje room

Instructies

1

Maak het vuur in de oven aan. We mikken op een luchttemperatuur van zo'n 200°C dus lang zal het niet duren om deze te bereiken.

2

Rol het bladerdeeg uit op bakpapier in een rechthoekige of cirkelvormige bakvorm - ik gebruikte een simpele RVS schotel die wel tegen een stootje kan.

3

Maak de lente-uitjes schoon, en was ze onder de kraan (snij of pel onfrisse stukjes ervan). Halveer de dikkere exemplaren over de lengte, en snij ze in stukken van zo'n 8 à 10cm zodat er niet bij elke hap een lange sliert lente-ui uit je mond hangt te bengelen (hoe plezant dat ook is voor de gasten waar je indruk op probeert de maken).

4

Haal ze samen met de olijfolie, gemalen of geraspte kaas, versgemalen peper en zout door elkaar in een kom zodat alle stukjes mooi bedekt zijn met het mengsel. Liever iets teveel olijfolie dan te weinig, deze zorgt er namelijk voor dat de uitjes en het deeg minder snel aanbakken.

5

Verdeel alles mooi over je bladerdeeg, dat mag gerust volledig tot aan de randen (zo krijg je geen donkere droog gebakken bladerdeegkorst), en giet zeker de volledige inhoud van de kom over de uitjes. Werk voor een zachte toets af met een klein scheutje room over de uitjes (maar overdrijf hier niet mee, anders zal je bodem te nat zijn om mooi te bakken).

6

Check de temperatuur en het vuur in je Vonken. We willen vooral indirecte warmte van alle kanten van de oven, dus vermijd je best een nog brandend vuur. Bedek dan ook je vorm met aluminiumfolie (of de gietijzer Vonken grillplaat!) om te vermijden dat de bovenkant eerder gaar is dan de onderkant van het deeg.

Schuif in de oven, weg van het vuur, en sluit alle ventielen zodat de warmte zo constant mogelijk blijft.

7

Bak voor een totaal van zo'n 25 minuten, maar draai de vorm na zo'n 15 minuten 180 graden, en haal na 20 minuten de folie of plaat van de vorm zodat ook de bovenkant mooi krokant kan bakken en kleur krijgen.

Smakelijk! En post gerust een fotootje, tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook bij vragen of opmerkingen.

Hartige taart van lente-uitjes