AuthorAdrien BillietCategory

Ingrediënten

Yields6 Servings
 1 rol bladerdeeg, rond of vierkant
 6 blauwe pruimen
 3 tbsp suiker
 1 citroen of limoen
 75 g boter
 2 tbsp amandelschilfers
 4 tbsp amandelpoeder
 optioneel: 1 stokje vanille
 optioneel: 1 steranijs
 2 takjes munt

Bereiding

Marineer de pruimen
1

Snijd de pruimen in 2, haal de pit eruit en snijdt in fijne schijfjes.

2

Leg de schijfjes in een potje en voeg de suiker toe en het sap van een halve citroen of limoen. Bewaar de rest van de citroen of limoen voor de zeste straks.

3

Optioneel kan je de vanillestok uitschrapen en de stippen toevoegen aan de marinade. De steranijs kan je ook bij de pruimen leggen: deze geeft een heerlijke exotische toets af.

4

Laat het fruit zeker een uurtje marineren in de frigo. Je kan dit ook perfect een dag op voorhand doen.

Beleg de taart
5

Leg de bladerdeegrol open op de pizzaschep (of op een metalen platte bakvorm) met wat bakpapier onder en bestrooi met het amandelpoeder. Het amandelpoeder zal het overtollig vocht van het fruit opnemen tijdens het bakken.

6

Beleg de taart met de fruitstukjes en werk in een grote spiraal naar het midden toe. Geen probleem als dit wat slordig belegd wordt, in de oven wordt alles een mooi geheel. Vermijd het overgebleven vocht en de steranijs die zich het marinadebakje bevinden.

7

Smelt de boter en giet de boter over de taart heen, maar vermijd de randen. Verdeel nog 2-3 lepels van het marinadevocht over het taartje heen.

8

Werk af met enkele amandelschilfers.

Bak het taartje
9

Stook de oven warm. Dit taartje bak je best wanneer de oven geen vlammen meer heeft. Gebruik de heat shields om de kolen af te dekken (of draai het taartje een aantal keer om te veel stralingswarmte te vermijden).

10

Wanneer de oven rond de 200-250° komt kan je het taartje bij voorkeur rechtstreeks op de stenen bakken met bladerdeeg eronder, of op een metalen bakplaat. Sluit de oven goed af zodat alle warmte behouden blijft.

11

Indien je zonder heat shields werkt, draai je het taartje best een aantal keer.

12

Het taartje is klaar wanneer de bladerdeegranden mooi omhoog zijn gekomen en goudbruin kleuren.

13

Werk af met wat munt en de zeste van citroen of limoen.

Laat ons meegenieten van jouw taartje! Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

Meer recepten

Heerlijk bladerdeegtaartje met pruimenBy Adrien BillietOm van te smullen na elke maaltijd, en gemakkelijk te bakken op de restwarmte in de houtoven. Ik leerde het basisrecept van dit taartje tijdens mijn vakantiejobs in een patisserie aan de Belgische kust. Het geheim van dit taartje is de eenvoud: een heerlijke bladerdeegbasis bescheiden belegd met een zoet laagje fruit. Dit is een versie voor de houtoven.
Gegrilde druiven met BurrataBy Adrien BillietDit receptje is geïnspireerd op een recept van de populaire chef Ottolenghi. Het recept werd aangepast voor de houtoven. Dankzij het houtaroma komen de zoete toetsen van de gegrilde druiven des te meer tot hun recht. De marinade met venkelzaad zorgt voor een heerlijk Oosterse sfeer.
Zeebaars op vel gebakken met jonge preiBy Adrien BillietEens iets anders dan vlees op een zwoele zomeravond? Dit recept voor Zeebaars op vel gebakken doet het ontzettend goed op een gezellig avondje in de tuin, of wanneer je vrienden of familie op bezoek hebt. Even goed in de Mini als in de Original. Geen fan van Zeebaars? Vervang door eender welke vis met een mooi stuk vel aan.

Ingredients

 1 rol bladerdeeg, rond of vierkant
 6 blauwe pruimen
 3 tbsp suiker
 1 citroen of limoen
 75 g boter
 2 tbsp amandelschilfers
 4 tbsp amandelpoeder
 optioneel: 1 stokje vanille
 optioneel: 1 steranijs
 2 takjes munt

Directions

Marineer de pruimen
1

Snijd de pruimen in 2, haal de pit eruit en snijdt in fijne schijfjes.

2

Leg de schijfjes in een potje en voeg de suiker toe en het sap van een halve citroen of limoen. Bewaar de rest van de citroen of limoen voor de zeste straks.

3

Optioneel kan je de vanillestok uitschrapen en de stippen toevoegen aan de marinade. De steranijs kan je ook bij de pruimen leggen: deze geeft een heerlijke exotische toets af.

4

Laat het fruit zeker een uurtje marineren in de frigo. Je kan dit ook perfect een dag op voorhand doen.

Beleg de taart
5

Leg de bladerdeegrol open op de pizzaschep (of op een metalen platte bakvorm) met wat bakpapier onder en bestrooi met het amandelpoeder. Het amandelpoeder zal het overtollig vocht van het fruit opnemen tijdens het bakken.

6

Beleg de taart met de fruitstukjes en werk in een grote spiraal naar het midden toe. Geen probleem als dit wat slordig belegd wordt, in de oven wordt alles een mooi geheel. Vermijd het overgebleven vocht en de steranijs die zich het marinadebakje bevinden.

7

Smelt de boter en giet de boter over de taart heen, maar vermijd de randen. Verdeel nog 2-3 lepels van het marinadevocht over het taartje heen.

8

Werk af met enkele amandelschilfers.

Bak het taartje
9

Stook de oven warm. Dit taartje bak je best wanneer de oven geen vlammen meer heeft. Gebruik de heat shields om de kolen af te dekken (of draai het taartje een aantal keer om te veel stralingswarmte te vermijden).

10

Wanneer de oven rond de 200-250° komt kan je het taartje bij voorkeur rechtstreeks op de stenen bakken met bladerdeeg eronder, of op een metalen bakplaat. Sluit de oven goed af zodat alle warmte behouden blijft.

11

Indien je zonder heat shields werkt, draai je het taartje best een aantal keer.

12

Het taartje is klaar wanneer de bladerdeegranden mooi omhoog zijn gekomen en goudbruin kleuren.

13

Werk af met wat munt en de zeste van citroen of limoen.

Laat ons meegenieten van jouw taartje! Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

Heerlijk bladerdeegtaartje met pruimen