AuteurLeander LeendersCategorie

Ingrediënten

Hoeveelheden1 Portie
 500 g (liefst rauwe & organische) honing
 3 (of naar smaak) rode pepers
 2 tl harissa
 gedroogde chili

Bereiding

1

Was de rode hete chili pepers (mijn favoriete band) goed, droog af, en snij het steeltje en groene gedeelte weg. Maak een viertal inkepingen in de peper.

Heb je al een mooi vuur gaande in je Vonken? Dan kun je ook experimenteren met het roosteren van de pepertjes vooraleer je ze aan de honing toevoegt voor extra smokey flavours.

2

Dompel de pepertjes goed onder in de honingpot, en voeg eventueel ook gedroogde chili toe. Bedenk wel vooraf hoe heet je de honing wilt maken, en begin eerder bescheiden met een tweetal pepers als je liever een lichtjes pikante toets verkiest. Je kunt natuurlijk na een week even proeven, en altijd extra toevoegen.

3

Meng ook de harissa onder de honing voor die licht kruidige pikante toets en een extra mooie kleur. (Nog beter als je de harissa zelf kunt maken!)

4

Sluit af en laat op kamertemperatuur staan. Hoe langer je de honing z'n ding laat doen, hoe meer de pepertjes en kruiden hun sappen en smaak met de honing vermengen. Proef even op dag 1 en dag 5, om het verschil te merken, en maak indien nodig zo de volgende keer aanpassingen naar jouw smaak.

5

Wat is de gekste combinatie die je met deze honing gemaakt hebt? We willen het horen! Het kan alvast niet misgaan bij kip of op een lekkere pizza pepperoni, dus start gerust daar.

Heb je een potje hete honing gemaakt? Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Meer recepten

BananenbroodDoor Leander LeendersEen voltreffer voor zowel ontbijt, brunch of vieruurtje, dit smeuïge bananenbrood (of moet ik cake zeggen?). Het is daarnaast een dankbaar recept om mee te experimenteren: vervang dus gerust de bloem door een glutenvrije mix of amandelmeel, volkorenbloem zoals speltmeel, ... . Als je net zoals wij vaak bananen in huis hebt, en je plots op een ochtend ontdekt dat ze naar de dark side zijn overgelopen, dan sust dit recept je anti-verspillingsgeweten. Verwerk ze meteen, of verzamel de bananen uit de schil systematisch in de diepvries om op eender welk moment te gebruiken.
Pizza – 24u pizzadeegDoor Leander LeendersDit is een standaard recept voor Napolitaanse pizza waar ik steeds op terugval als ik met gist werk. Het is simpel, lekker en kan bijna niet mis gaan. Je vindt vele recepten voor Napolitaanse pizza, maar ze verschillen in essentie eigenlijk maar weinig, want wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben is dat je het deeg maakt met bloem (tipo 00, een heel fijn gemalen en erg uitgezeefde bloem), water, zout en een rijsmiddel zoals zuurdesem, of wat we in dit recept zullen gebruiken: gist. Je kunt dus wel gaan variëren in hoeveel water je gebruikt om een luchtiger deeg te bekomen, of in de hoeveelheid rijsmiddel om de rijstijd te versnellen of te vertragen (niet zonder gevolgen voor de smaak van je deeg). Hier starten we van een solide basis, maar sla vooral zelf aan het experimenteren eens je het beu bent om op safe te spelen.
Hier staan de hoeveelheden aangegeven voor 6 deegbollen van zo'n 250g - je kunt er altijd minder maken, maar waarom zou je dat doen?! Je kan de deegbollen namelijk ook gewoon invriezen om later te gebruiken. Of vries een versgebakken pizza in om deze op een luie zondagavond kort in de oven te steken (pak aan, Dr Oetker!). Bovendien kun je met de meeste keukenweegschalen geen 0,2g gist afwegen, dus is het hierbij beslist: pizza maken doe je meteen per 6.
Brownie met Salty CaramelDoor Leander LeendersMet een stuk brownie kun je iedereen plezieren (of anders is't maar een rare mens) - al dan niet met extra salty caramel erbovenop! Dit recept maak ik in een ovenschaal van zo'n 30 op 20cm, dus pas zeker de hoeveelheid aan mocht je een grotere willen bakken (wat ik zeker begrijp).

Ingrediënten

 500 g (liefst rauwe & organische) honing
 3 (of naar smaak) rode pepers
 2 tl harissa
 gedroogde chili

Instructies

1

Was de rode hete chili pepers (mijn favoriete band) goed, droog af, en snij het steeltje en groene gedeelte weg. Maak een viertal inkepingen in de peper.

Heb je al een mooi vuur gaande in je Vonken? Dan kun je ook experimenteren met het roosteren van de pepertjes vooraleer je ze aan de honing toevoegt voor extra smokey flavours.

2

Dompel de pepertjes goed onder in de honingpot, en voeg eventueel ook gedroogde chili toe. Bedenk wel vooraf hoe heet je de honing wilt maken, en begin eerder bescheiden met een tweetal pepers als je liever een lichtjes pikante toets verkiest. Je kunt natuurlijk na een week even proeven, en altijd extra toevoegen.

3

Meng ook de harissa onder de honing voor die licht kruidige pikante toets en een extra mooie kleur. (Nog beter als je de harissa zelf kunt maken!)

4

Sluit af en laat op kamertemperatuur staan. Hoe langer je de honing z'n ding laat doen, hoe meer de pepertjes en kruiden hun sappen en smaak met de honing vermengen. Proef even op dag 1 en dag 5, om het verschil te merken, en maak indien nodig zo de volgende keer aanpassingen naar jouw smaak.

5

Wat is de gekste combinatie die je met deze honing gemaakt hebt? We willen het horen! Het kan alvast niet misgaan bij kip of op een lekkere pizza pepperoni, dus start gerust daar.

Heb je een potje hete honing gemaakt? Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Hot Honey