AuthorLeander LeendersCategory

Ingrediënten

Yields4 Servings
 1 kip van goede kwaliteit
 bakboter
 6 tbsp rub voor kip (of maak je eigen mengeling!)

Bereiding

1

Let op, voor dit recept heb je idealiter het Vonken spit nodig, en liefst ook een vleesthermometer.
Begin een paar uur voor het bakken met het klaarmaken van de kip. Dep deze droog met stevige keukenrol, en neem je bakboter en rub erbij.

2

Voor de volgende stap kun je handschoenen aantrekken als je dat verkiest. Werk best boven een schaal, zodat je hele keuken niet onder de rub zit.

Breng met je vingers de bakboter aan over de hele kip. Kruip ook waar mogelijk even onder het vel, zo krijg je het vlees lekker sappig en het vel krokant.

3

Bestrooi daarna rijkelijk met de rub, en probeer de rub in elk kantje en spleetje aan te brengen - ook onder het vel.

Je kunt nu de schaal gebruiken om de kip terug in de koelkast te plaatsen tot je deze gaat roosteren.

4

Een paar uur later kun je eindelijk met vuur aan de slag! Maak het vuur in je Vonken aan. Je hoeft niet lang te wachten vooraleer het brandende hout naar de vuurkorf te verplaatsen - de luchttemperatuur mag zo'n 160-180°C bedragen, we gaan dus voor de trage aanpak. Een hevig vuur is hier, zeker in de eerste fase, niet waar we naar op zoek zijn. Hou het vuur dus klein, en experimenteer ook met het toevoegen van bijvoorbeeld kokosbriketten in de vuurmand - zo help je de temperatuur constant te houden zonder het vuur groter te maken.

5

Neem het spit erbij, breng een eerste vleesvork aan, schuif deze door tot het midden en draai vast. Steek nu je gekruide kip op het spit, en maak vast op de eerste vleesvork. Terwijl je de tweede vleesvork neemt kun je de kip aan het spit even laten rusten op de kom of in de schaal. Schuif de tweede vleesvork met tanden richting de kip op het spit, en pin de kip nu goed vast tussen beide vleesvorken. Draai de tweede vleesvork met de schroef vast.

6

Plaats het onderstel van het spit accessoire in je oven en op het uitschuifbare handvat. Schuif volledig uit de oven, en zet een vuurvaste schaal of braadslee ter hoogte van waar de kip komt te hangen. Plaats het spit met je kip in de voorziene uitsparingen. Test even of alles goed zit door de motor aan te zetten (vergeet natuurlijk de stekker niet).

7

Laat nu geleidelijk de kip roosteren tot een kerntemperatuur van zo'n 73°C in het dikste deel van de kippenborst - gebruik hiervoor een vleesthermometer om af en toe de kerntemperatuur na te gaan (deze kun je al voor minder dan €10 vinden). Afhankelijk van je vuur en de temperatuur van je oven kan dit 1 tot 1,5 uur duren (of zelfs iets langer). Is de kip bijna klaar, zorg dan wel voor een mooie vlam om het vel nog even lekker krokant te bakken.

En natuurlijk hoeft dat niet het enige zijn wat je gaat eten, gebruik bijvoorbeeld de braadslee die het vet opvangt om lekkere krieltjes te bakken, of voeg wat groenten toe!

8

Meteen een schot in de roos of liep je nog even rond als een ... zonder kop? Benieuwd het te lezen. Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Meer recepten

Breakfast PizzaBy Leander LeendersBen je zo'n pizza lover dat je het op elk moment van de dag zou eten? Ik snap het. Hoewel een hartige pizza met veel kaas een lifesaver is na een plezante avond/nacht, kun je nu ook een zoete variant uitproberen. Vanaf nu kan je naar dit recept wijzen als je pizza voor ontbijt of als dessert eet, en er zelf zo creatief mee omspringen als je maar wilt. Dit is mijn aanpak op basis van room en bruine suiker, maar op het wijde web vind je nog vele opties zoals met custard, speculoospasta, en ga zo maar door.
Feta Saganaki met heerlijke groentjesBy Adrien BillietHeerlijke Feta Saganaki (of gebakken feta) uit de houtoven van Vonken. Een eenvoudige Griekse ovenschotel voor elk seizoen. Dit fijn en vegetarisch gerechtje met zoete ondertoon dankzij de honing en zoete puntpaprika kan je als hoofdmaal opdienen, of gewoon als leuke sidedish of voorgerecht.
Caesar Salad met gegrilde kipBy Adrien BillietIn veel recepten voor Caesar Salad worden gepaneerde kipfilets krokant gefrituurd. Met het vuur van Vonken kan je een nog betere en gezondere crunchy korst verkrijgen door gewoon te grillen onder een sterke vlam. Heerlijk krokant langs buiten, ontzettend sappig langs binnen. Gebruik Japans broodkruim (Panko) voor een optimale textuur en maak die heerlijke dressing niet te complex.

Ingredients

 1 kip van goede kwaliteit
 bakboter
 6 tbsp rub voor kip (of maak je eigen mengeling!)

Directions

1

Let op, voor dit recept heb je idealiter het Vonken spit nodig, en liefst ook een vleesthermometer.
Begin een paar uur voor het bakken met het klaarmaken van de kip. Dep deze droog met stevige keukenrol, en neem je bakboter en rub erbij.

2

Voor de volgende stap kun je handschoenen aantrekken als je dat verkiest. Werk best boven een schaal, zodat je hele keuken niet onder de rub zit.

Breng met je vingers de bakboter aan over de hele kip. Kruip ook waar mogelijk even onder het vel, zo krijg je het vlees lekker sappig en het vel krokant.

3

Bestrooi daarna rijkelijk met de rub, en probeer de rub in elk kantje en spleetje aan te brengen - ook onder het vel.

Je kunt nu de schaal gebruiken om de kip terug in de koelkast te plaatsen tot je deze gaat roosteren.

4

Een paar uur later kun je eindelijk met vuur aan de slag! Maak het vuur in je Vonken aan. Je hoeft niet lang te wachten vooraleer het brandende hout naar de vuurkorf te verplaatsen - de luchttemperatuur mag zo'n 160-180°C bedragen, we gaan dus voor de trage aanpak. Een hevig vuur is hier, zeker in de eerste fase, niet waar we naar op zoek zijn. Hou het vuur dus klein, en experimenteer ook met het toevoegen van bijvoorbeeld kokosbriketten in de vuurmand - zo help je de temperatuur constant te houden zonder het vuur groter te maken.

5

Neem het spit erbij, breng een eerste vleesvork aan, schuif deze door tot het midden en draai vast. Steek nu je gekruide kip op het spit, en maak vast op de eerste vleesvork. Terwijl je de tweede vleesvork neemt kun je de kip aan het spit even laten rusten op de kom of in de schaal. Schuif de tweede vleesvork met tanden richting de kip op het spit, en pin de kip nu goed vast tussen beide vleesvorken. Draai de tweede vleesvork met de schroef vast.

6

Plaats het onderstel van het spit accessoire in je oven en op het uitschuifbare handvat. Schuif volledig uit de oven, en zet een vuurvaste schaal of braadslee ter hoogte van waar de kip komt te hangen. Plaats het spit met je kip in de voorziene uitsparingen. Test even of alles goed zit door de motor aan te zetten (vergeet natuurlijk de stekker niet).

7

Laat nu geleidelijk de kip roosteren tot een kerntemperatuur van zo'n 73°C in het dikste deel van de kippenborst - gebruik hiervoor een vleesthermometer om af en toe de kerntemperatuur na te gaan (deze kun je al voor minder dan €10 vinden). Afhankelijk van je vuur en de temperatuur van je oven kan dit 1 tot 1,5 uur duren (of zelfs iets langer). Is de kip bijna klaar, zorg dan wel voor een mooie vlam om het vel nog even lekker krokant te bakken.

En natuurlijk hoeft dat niet het enige zijn wat je gaat eten, gebruik bijvoorbeeld de braadslee die het vet opvangt om lekkere krieltjes te bakken, of voeg wat groenten toe!

8

Meteen een schot in de roos of liep je nog even rond als een ... zonder kop? Benieuwd het te lezen. Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Kip aan’t spit