AuteurLeander LeendersCategorie

Ingrediënten

Hoeveelheden6 Porties
 1 l volle melk
 5 scharreleieren
 125 g bakboter
 685 g bloem
 100 g kristalsuiker
 10 g zout
 ½ tl bakpoeder
 1 tl vanillesuiker of een scheutje vanille-extract

Bereiding

1

Scheid de eierdooiers van het eiwit, en voeg de eierdooiers bij de melk.

2

Voeg de bloem, suiker, zout, bakpoeder en vanille toe. Als je de bloem terwijl zeeft, maak je het minst kans op klonters in je deeg.

3

Roer goed door met je klopper om een mooi egaal deeg te bekomen.

4

Laat de boter zachtjes smelten (niet koken), en meng deze onder het deeg.

5

Klop het eiwit stevig op en meng deze voorzichtig met een spatel onder het deeg - zo behoud je zoveel mogelijk de luchtigheid.

6

Het deeg kun je nu 6 tot 12 uur laten rusten in de koelkast, of gewoon meteen gebruiken als jij, de kinderen, of je gasten niet kunnen wachten!

7

Maak het vuur aan in je Vonken, en schuif de plancha in de oven zodat deze kan opwarmen. In de Vonken Mini kun je natuurlijk een gietijzeren pan gebruiken. Je kan mikken op een oventemperatuur van zo'n 200°C, maar test vooral zelf door een beetje deeg op de ingevette plaat of pan te gieten. Bij pannenkoeken heb je in elk geval een hete plaat nodig. Gebruik dus bij voorkeur een vetstof die beter tegen hoge temperaturen bestand is zoals rijst- of druivenpit olie of zelfs blokjes frituurvet.

Smakelijk! En post gerust een fotootje, tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook bij vragen of opmerkingen.

Meer recepten

Zeebaars op vel gebakken met jonge preiDoor Adrien BillietEens iets anders dan vlees op een zwoele zomeravond? Dit recept voor Zeebaars op vel gebakken doet het ontzettend goed op een gezellig avondje in de tuin, of wanneer je vrienden of familie op bezoek hebt. Even goed in de Mini als in de Original. Geen fan van Zeebaars? Vervang door eender welke vis met een mooi stuk vel aan.
Gepofte lookDoor Leander LeendersBoterzachte teentjes look om te smeren op je verse snee zuurdesembrood of als smaakmaker in sauzen en gerechten - èn dat met de restwarmte van je oven? Plunder je geurige vampierenverschrikker nu, en lees hier hoe het moet.
Volkoren zuurdesempitabroodjesDoor EvelienPita's zijn platte broodjes met een zachte korst. Binnenin zijn ze hol en je kan hun buik tot aan de rand toe vullen met de lekkerste toppings. Kant-en-klare pitabroodjes van de winkel zijn misschien gemakkelijk, maar zelfgemaakte pitabroodjes zijn dat ook! Daarnaast smaken deze laatste heel wat beter, vooral als ze nog warm zijn van het vuur uit de Vonken.

Ingrediënten

 1 l volle melk
 5 scharreleieren
 125 g bakboter
 685 g bloem
 100 g kristalsuiker
 10 g zout
 ½ tl bakpoeder
 1 tl vanillesuiker of een scheutje vanille-extract

Instructies

1

Scheid de eierdooiers van het eiwit, en voeg de eierdooiers bij de melk.

2

Voeg de bloem, suiker, zout, bakpoeder en vanille toe. Als je de bloem terwijl zeeft, maak je het minst kans op klonters in je deeg.

3

Roer goed door met je klopper om een mooi egaal deeg te bekomen.

4

Laat de boter zachtjes smelten (niet koken), en meng deze onder het deeg.

5

Klop het eiwit stevig op en meng deze voorzichtig met een spatel onder het deeg - zo behoud je zoveel mogelijk de luchtigheid.

6

Het deeg kun je nu 6 tot 12 uur laten rusten in de koelkast, of gewoon meteen gebruiken als jij, de kinderen, of je gasten niet kunnen wachten!

7

Maak het vuur aan in je Vonken, en schuif de plancha in de oven zodat deze kan opwarmen. In de Vonken Mini kun je natuurlijk een gietijzeren pan gebruiken. Je kan mikken op een oventemperatuur van zo'n 200°C, maar test vooral zelf door een beetje deeg op de ingevette plaat of pan te gieten. Bij pannenkoeken heb je in elk geval een hete plaat nodig. Gebruik dus bij voorkeur een vetstof die beter tegen hoge temperaturen bestand is zoals rijst- of druivenpit olie of zelfs blokjes frituurvet.

Smakelijk! En post gerust een fotootje, tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook bij vragen of opmerkingen.

Pannenkoeken op de plancha