Pannenkoeken op de plancha

Pannenkoeken op de plancha
Van mijn 15 tot 17 jaar sleet ik mijn zomervakanties in een tearoom in Blankenberge, zowat 7 op 7. Soms was het enorm druk als vakantiejob, maar we waren een tof team, en de pannenkoeken, wafels en ijscoupes vlogen je...
Pannenkoeken op de plancha

Description

Van mijn 15 tot 17 jaar sleet ik mijn zomervakanties in een tearoom in Blankenberge, zowat 7 op 7. Soms was het enorm druk als vakantiejob, maar we waren een tof team, en de pannenkoeken, wafels en ijscoupes vlogen je om de oren. Dit recept is nog steeds gebaseerd op die pannenkoeken van toen, misschien wel de beste pannenkoeken ooit - al kan dat een vleugje nostalgie zijn.

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook bij vragen of opmerkingen.

Ingrediënten

  • 1 l volle melk
  • 5 scharreleieren
  • 125 g bakboter
  • 685 g bloem
  • 100 g kristalsuiker
  • 10 g zout
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl vanillesuiker of een scheutje vanille-extract

Bereiding

  1. Scheid de eierdooiers van het eiwit, en voeg de eierdooiers bij de melk.
  2. Voeg de bloem, suiker, zout, bakpoeder en vanille toe. Als je de bloem terwijl zeeft, maak je het minst kans op klonters in je deeg.
  3. Roer goed door met je klopper om een mooi egaal deeg te bekomen.
  4. Laat de boter zachtjes smelten (niet koken), en meng deze onder het deeg.
  5. Klop het eiwit stevig op en meng deze voorzichtig met een spatel onder het deeg - zo behoud je zoveel mogelijk de luchtigheid.
  6. Het deeg kun je nu 6 tot 12 uur laten rusten in de koelkast, of gewoon meteen gebruiken als jij, de kinderen, of je gasten niet kunnen wachten!
  7. Maak het vuur aan in je Vonken, en schuif de plancha in de oven zodat deze kan opwarmen.
    In de Vonken Mini kun je natuurlijk een gietijzeren pan gebruiken. Je kan mikken op een oventemperatuur van zo'n 200°C, maar test vooral zelf door een beetje deeg op de ingevette plaat of pan te gieten. Bij pannenkoeken heb je in elk geval een hete plaat nodig. Gebruik dus bij voorkeur een vetstof die beter tegen hoge temperaturen bestand is zoals rijst- of druivenpit olie of zelfs blokjes frituurvet.
  8. Smakelijk!

Is dit iets voor jou?

Nacho's in de houtoven

Nacho's in de houtoven

Nacho’s in de houtoven
Slaatje met smokey pompelmoes

Slaatje met smokey pompelmoes

Slaatje met smokey pompelmoes