AuteurAdrien BillietCategorie

Ingrediënten

Hoeveelheden4 Porties
 500 g bloem (liefst tipo “00” bloem, te koop in grotere supermarkten of Italiaanse delicatessenzaken)
 300 ml water (lauw om het rijzen wat te versnellen)
 6 g gedroogde (instant) gist (of 20 gram verse gist)
 4 tl zout
 2 ml optioneel: olijfolie

Bereiding

Voorbereiding25 mins
1

Verdeel het water over twee aparte kommen.

2

Voeg de gist toe aan één deel van het water en roer goed tot deze is opgenomen.

3

Voeg het zout toe aan het ander deel van het water en roer goed.

4

Meng het gistwater met de bloem. Eenmaal goed gemengd voeg je nu ook het zoutwater toe.

5

Kneed alles goed door - 5 minuten met een keukenrobot, zo'n 8 minuten met de hand. Zelfs al laat je de keukenrobot kneden, is het interessant de laatste fase met de hand te kneden, zodat je voeling krijgt met het zachte deeg, en wanneer deze voldoende gekneed is.

6

Verdeel het deeg in 4 à 5 gelijke delen, en bol deze op tot deegbollen. Plaats ze in een luchtdichte bewaardoos die je lichtjes kunt insmeren met olijfolie om de bollen later gemakkelijker uit de doos te halen. Laat rijzen op kamertemperatuur (minimum 3 uur) of keldertemperatuur (2 tot 8 uur) - tot de deegbollen ongeveer verdubbeld zijn in grootte.

Heb je dit recept gevolgd? Tag ons dan zeker op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

Meer recepten

Zeebaars op vel gebakken met jonge preiDoor Adrien BillietEens iets anders dan vlees op een zwoele zomeravond? Dit recept voor Zeebaars op vel gebakken doet het ontzettend goed op een gezellig avondje in de tuin, of wanneer je vrienden of familie op bezoek hebt. Even goed in de Mini als in de Original. Geen fan van Zeebaars? Vervang door eender welke vis met een mooi stuk vel aan.
Gepofte lookDoor Leander LeendersBoterzachte teentjes look om te smeren op je verse snee zuurdesembrood of als smaakmaker in sauzen en gerechten - èn dat met de restwarmte van je oven? Plunder je geurige vampierenverschrikker nu, en lees hier hoe het moet.
Volkoren zuurdesempitabroodjesDoor EvelienPita's zijn platte broodjes met een zachte korst. Binnenin zijn ze hol en je kan hun buik tot aan de rand toe vullen met de lekkerste toppings. Kant-en-klare pitabroodjes van de winkel zijn misschien gemakkelijk, maar zelfgemaakte pitabroodjes zijn dat ook! Daarnaast smaken deze laatste heel wat beter, vooral als ze nog warm zijn van het vuur uit de Vonken.

Ingrediënten

 500 g bloem (liefst tipo “00” bloem, te koop in grotere supermarkten of Italiaanse delicatessenzaken)
 300 ml water (lauw om het rijzen wat te versnellen)
 6 g gedroogde (instant) gist (of 20 gram verse gist)
 4 tl zout
 2 ml optioneel: olijfolie

Instructies

1

Verdeel het water over twee aparte kommen.

2

Voeg de gist toe aan één deel van het water en roer goed tot deze is opgenomen.

3

Voeg het zout toe aan het ander deel van het water en roer goed.

4

Meng het gistwater met de bloem. Eenmaal goed gemengd voeg je nu ook het zoutwater toe.

5

Kneed alles goed door - 5 minuten met een keukenrobot, zo'n 8 minuten met de hand. Zelfs al laat je de keukenrobot kneden, is het interessant de laatste fase met de hand te kneden, zodat je voeling krijgt met het zachte deeg, en wanneer deze voldoende gekneed is.

6

Verdeel het deeg in 4 à 5 gelijke delen, en bol deze op tot deegbollen. Plaats ze in een luchtdichte bewaardoos die je lichtjes kunt insmeren met olijfolie om de bollen later gemakkelijker uit de doos te halen. Laat rijzen op kamertemperatuur (minimum 3 uur) of keldertemperatuur (2 tot 8 uur) - tot de deegbollen ongeveer verdubbeld zijn in grootte.

Heb je dit recept gevolgd? Tag ons dan zeker op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

Pizza – quick & easy pizzadeeg