AuthorLeander LeendersCategory,

Ingrediënten

Yields4 Servings
 400 g grote kerstomaten
 1 kleine zoete puntpaprika
 1 teentje look (of 2 kleintjes)
 ¼ sjalot
 ½ limoen
 1 jalapeño peper
 extra chilipepers naar smaak
 olijfolie
 zeezout
 verse tuinkruiden (optie)

Bereiding

1

Maak het vuur in je Vonken aan. We gaan de ingrediënten goed roosteren en zelfs zwart laten blakeren onder de vlam, dus je hoeft niet per se te wachten totdat de oven helemaal opgewarmd is.

2

Plet het teentje look met de vlakke kant van een koksmes, en maak overlangs een inkeping in het sjalotje. Leg je tomaatjes, zoete puntpaprika, chilipeper(s), limoen, eventuele kruiden, look en sjalot in een gietijzeren pan, ovenschotel of rvs schaal (in Vonken Original kun je natuurlijk ook de grillplaat gebruiken).

3

Grill onder de vlam voor zo'n 10-15 minuten. Schud af en toe om met behulp van een vuurvaste handschoen. We willen de aroma's vrij laten komen, de ingrediënten garen en de schil zwart blakeren.

4

Haal de pan uit de oven, en laat kort rusten zodat de schil beter loskomt van het vruchtvlees.

5

Haal de zwarte schil van je tomaatjes en puntpaprika, look, sjalot en chilipeper(s). Snij de chilipeper(s) open en ontdoe zoveel mogelijk van de erg hete zaadjes voor een zachtere pikante smaak.

6

Neem de mengbeker van je blender of handmixer erbij. Doe alles in de beker, pers de halve limoen uit (vruchtvlees toevoegen mag ook), voeg olijfolie, peper en zout toe (laat mogelijks verbrande kruiden achterwege). Blend kort voor een grof resultaat, of lang en grondig voor een fluweelzachte dip.

7

Serveer lauw met nacho's, crackers, of bak enkele geurige flatbreads in je oven om te dippen. Smakelijk!

Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Meer recepten

Kip aan’t spitBy Leander LeendersEen klassieker, en o zo lekker om zelf te bereiden in je eigen houtoven met behulp van het Vonken spit. Kwaliteitsvlees, een lekkere rub, wat tijd en een geurend houtvuur - dat is alles wat je nodig hebt om thuis zelf een fantastische kip aan't spit klaar te maken. Gedaan met droge supermarktkip en in de rij wachten bij 't kippenkraam!
Feta Saganaki met heerlijke groentjesBy Adrien BillietHeerlijke Feta Saganaki (of gebakken feta) uit de houtoven van Vonken. Een eenvoudige Griekse ovenschotel voor elk seizoen. Dit fijn en vegetarisch gerechtje met zoete ondertoon dankzij de honing en zoete puntpaprika kan je als hoofdmaal opdienen, of gewoon als leuke sidedish of voorgerecht.
Caesar Salad met gegrilde kipBy Adrien BillietIn veel recepten voor Caesar Salad worden gepaneerde kipfilets krokant gefrituurd. Met het vuur van Vonken kan je een nog betere en gezondere crunchy korst verkrijgen door gewoon te grillen onder een sterke vlam. Heerlijk krokant langs buiten, ontzettend sappig langs binnen. Gebruik Japans broodkruim (Panko) voor een optimale textuur en maak die heerlijke dressing niet te complex.

Ingredients

 400 g grote kerstomaten
 1 kleine zoete puntpaprika
 1 teentje look (of 2 kleintjes)
 ¼ sjalot
 ½ limoen
 1 jalapeño peper
 extra chilipepers naar smaak
 olijfolie
 zeezout
 verse tuinkruiden (optie)

Directions

1

Maak het vuur in je Vonken aan. We gaan de ingrediënten goed roosteren en zelfs zwart laten blakeren onder de vlam, dus je hoeft niet per se te wachten totdat de oven helemaal opgewarmd is.

2

Plet het teentje look met de vlakke kant van een koksmes, en maak overlangs een inkeping in het sjalotje. Leg je tomaatjes, zoete puntpaprika, chilipeper(s), limoen, eventuele kruiden, look en sjalot in een gietijzeren pan, ovenschotel of rvs schaal (in Vonken Original kun je natuurlijk ook de grillplaat gebruiken).

3

Grill onder de vlam voor zo'n 10-15 minuten. Schud af en toe om met behulp van een vuurvaste handschoen. We willen de aroma's vrij laten komen, de ingrediënten garen en de schil zwart blakeren.

4

Haal de pan uit de oven, en laat kort rusten zodat de schil beter loskomt van het vruchtvlees.

5

Haal de zwarte schil van je tomaatjes en puntpaprika, look, sjalot en chilipeper(s). Snij de chilipeper(s) open en ontdoe zoveel mogelijk van de erg hete zaadjes voor een zachtere pikante smaak.

6

Neem de mengbeker van je blender of handmixer erbij. Doe alles in de beker, pers de halve limoen uit (vruchtvlees toevoegen mag ook), voeg olijfolie, peper en zout toe (laat mogelijks verbrande kruiden achterwege). Blend kort voor een grof resultaat, of lang en grondig voor een fluweelzachte dip.

7

Serveer lauw met nacho's, crackers, of bak enkele geurige flatbreads in je oven om te dippen. Smakelijk!

Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Smoky & Spicy Salsa Dip