AuthorLeander LeendersCategory

Ingrediënten

Yields6 Servings
voor de crackers
 285 g volkorenmeel
 170 g lichtbruine (basterd)suiker
 1 tsp natriumbicarbonaat
 1 tsp kaneel
 ¾ tsp fijn keukenzout
 100 g zachte boter
 3 tbsp (volle) melk
 85 g honing
 2 tsp vanille-extract
voor de s'mores
 200 g marshmallows
 120 g pure chocolade
 optioneel: chilivlokken

Bereiding

Graham crackers
1

Meng het meel, de suiker, het kaneel, natriumbicarbonaat en zout in een kom.

2

Voeg de zachte boter toe en meng (met je handen of een keukenrobot) tot je een homogeen kruimelig mengsel bekomt.

3

Neem een maatbeker erbij en giet daarin de melk, honing en vanille. Voeg toe aan de kom met droge ingrediënten en meng tot koekjesdeeg. Het deeg zal wat plakkerig en zacht zijn, dus wikkel de bol in huishoudfolie of plaats in een luchtdichte container en laat minstens 1 uur in de koelkast opstijven.

4

Maak het vuur in je Vonken aan. We mikken op een luchttemperatuur van zo'n 180°C.

5

Terwijl het deeg aan het chillen is, kun je ook alvast de bakplaat klaarleggen (met deze hoeveelheden heb je wat meer dan 1 bakplaat aan crackers) en bekleden met bakpapier.

6

Is het uur om, strooi dan wat bloem op je werkvlak en deegrol, en haal het deeg uit de koelkast. Rol het voorzichtig uit tot een dikte van een halve centimeter. Het deeg blijft ietwat lastig om mee te werken, dus neem je tijd en gebruik genoeg bloem. Het deeg kan wat scheurtjes vertonen, maar die kun je gerust terug dicht duwen.

7

Neem er een pizzasnijder (of scherp mes) bij en snij het deeg in rechthoeken van bijvoorbeeld 5 op 12cm. Maak dan een oppervlakkige lijn in het midden waar je de crackers na het bakken gemakkelijk kunt breken. Prik met een vork gaatjes in de rechthoeken en leg ze voorzichtig met behulp van een spatel op het bakpapier. Herhaal tot je alle deeg hebt opgebruikt (rol de oneffen randjes deeg telkens opnieuw tot een bol, en vervolgens met de deegrol tot een vlak).

8

Laat de vlam in je Vonken uitdoven, en controleer de temperatuur. Schuif de bakplaat in de oven en doe de ovenduur dicht. Heb je nog gloeiende kolen langs één kant, draai de bakplaat dan zeker elke 5 minuten (het is in elk geval slim om je baksel in de gaten te houden). Bak in totaal zo'n 10 à 15 minuten tot ze mooi bruin gebakken zijn - hoe langer je ze laat zitten (en hoe lager de temperatuur), hoe krokanter ze zullen zijn.

9

Laat de bakplaat kort even afkoelen, en gebruik dan je spatel om je zelfgemaakte Graham crackers voorzichtig op een rooster te leggen waar ze verder kunnen afkoelen en krokant worden.

Heb je nog crackers over, dan kun je deze op kamertemperatuur in een luchtdichte doos bewaren.

S'mores
10

Leg een blokje hout op het vuur om een vlam in de oven te krijgen. Nu kun je kiezen of je de marshmallows op stokjes gaat roosteren, of samen met de chocolade in een dipschaal bij het vuur zet.

11

Voor de dipschaal neem je een ovenschaal of schotel, breek je de chocolade in stukjes en verspreidt ze over de bodem. Strooi optioneel enkele chilivlokken over de chocolade (niet aan te raden als de kinderen meedippen).

12

Leg daarna de marshmallows over de chocolade, en schuif in de oven onder de vlam. Hou het deurtje open om de marshmallows mooi te zien karameliseren.

13

Haal uit de oven, plaats in het midden van de tafel, haal je crackers erbij (of koekjes die in je in de winkel kocht zoals digestives of petit beurres), dip, verlies zoveel mogelijk brokjes in de chocolade-marshmallow visvijver, en lach luidop met de chocoladeplekken op de kin van je buur.

Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Meer recepten

Kip aan’t spitBy Leander LeendersEen klassieker, en o zo lekker om zelf te bereiden in je eigen houtoven met behulp van het Vonken spit. Kwaliteitsvlees, een lekkere rub, wat tijd en een geurend houtvuur - dat is alles wat je nodig hebt om thuis zelf een fantastische kip aan't spit klaar te maken. Gedaan met droge supermarktkip en in de rij wachten bij 't kippenkraam!
Feta Saganaki met heerlijke groentjesBy Adrien BillietHeerlijke Feta Saganaki (of gebakken feta) uit de houtoven van Vonken. Een eenvoudige Griekse ovenschotel voor elk seizoen. Dit fijn en vegetarisch gerechtje met zoete ondertoon dankzij de honing en zoete puntpaprika kan je als hoofdmaal opdienen, of gewoon als leuke sidedish of voorgerecht.
Caesar Salad met gegrilde kipBy Adrien BillietIn veel recepten voor Caesar Salad worden gepaneerde kipfilets krokant gefrituurd. Met het vuur van Vonken kan je een nog betere en gezondere crunchy korst verkrijgen door gewoon te grillen onder een sterke vlam. Heerlijk krokant langs buiten, ontzettend sappig langs binnen. Gebruik Japans broodkruim (Panko) voor een optimale textuur en maak die heerlijke dressing niet te complex.

Ingredients

voor de crackers
 285 g volkorenmeel
 170 g lichtbruine (basterd)suiker
 1 tsp natriumbicarbonaat
 1 tsp kaneel
 ¾ tsp fijn keukenzout
 100 g zachte boter
 3 tbsp (volle) melk
 85 g honing
 2 tsp vanille-extract
voor de s'mores
 200 g marshmallows
 120 g pure chocolade
 optioneel: chilivlokken

Directions

Graham crackers
1

Meng het meel, de suiker, het kaneel, natriumbicarbonaat en zout in een kom.

2

Voeg de zachte boter toe en meng (met je handen of een keukenrobot) tot je een homogeen kruimelig mengsel bekomt.

3

Neem een maatbeker erbij en giet daarin de melk, honing en vanille. Voeg toe aan de kom met droge ingrediënten en meng tot koekjesdeeg. Het deeg zal wat plakkerig en zacht zijn, dus wikkel de bol in huishoudfolie of plaats in een luchtdichte container en laat minstens 1 uur in de koelkast opstijven.

4

Maak het vuur in je Vonken aan. We mikken op een luchttemperatuur van zo'n 180°C.

5

Terwijl het deeg aan het chillen is, kun je ook alvast de bakplaat klaarleggen (met deze hoeveelheden heb je wat meer dan 1 bakplaat aan crackers) en bekleden met bakpapier.

6

Is het uur om, strooi dan wat bloem op je werkvlak en deegrol, en haal het deeg uit de koelkast. Rol het voorzichtig uit tot een dikte van een halve centimeter. Het deeg blijft ietwat lastig om mee te werken, dus neem je tijd en gebruik genoeg bloem. Het deeg kan wat scheurtjes vertonen, maar die kun je gerust terug dicht duwen.

7

Neem er een pizzasnijder (of scherp mes) bij en snij het deeg in rechthoeken van bijvoorbeeld 5 op 12cm. Maak dan een oppervlakkige lijn in het midden waar je de crackers na het bakken gemakkelijk kunt breken. Prik met een vork gaatjes in de rechthoeken en leg ze voorzichtig met behulp van een spatel op het bakpapier. Herhaal tot je alle deeg hebt opgebruikt (rol de oneffen randjes deeg telkens opnieuw tot een bol, en vervolgens met de deegrol tot een vlak).

8

Laat de vlam in je Vonken uitdoven, en controleer de temperatuur. Schuif de bakplaat in de oven en doe de ovenduur dicht. Heb je nog gloeiende kolen langs één kant, draai de bakplaat dan zeker elke 5 minuten (het is in elk geval slim om je baksel in de gaten te houden). Bak in totaal zo'n 10 à 15 minuten tot ze mooi bruin gebakken zijn - hoe langer je ze laat zitten (en hoe lager de temperatuur), hoe krokanter ze zullen zijn.

9

Laat de bakplaat kort even afkoelen, en gebruik dan je spatel om je zelfgemaakte Graham crackers voorzichtig op een rooster te leggen waar ze verder kunnen afkoelen en krokant worden.

Heb je nog crackers over, dan kun je deze op kamertemperatuur in een luchtdichte doos bewaren.

S'mores
10

Leg een blokje hout op het vuur om een vlam in de oven te krijgen. Nu kun je kiezen of je de marshmallows op stokjes gaat roosteren, of samen met de chocolade in een dipschaal bij het vuur zet.

11

Voor de dipschaal neem je een ovenschaal of schotel, breek je de chocolade in stukjes en verspreidt ze over de bodem. Strooi optioneel enkele chilivlokken over de chocolade (niet aan te raden als de kinderen meedippen).

12

Leg daarna de marshmallows over de chocolade, en schuif in de oven onder de vlam. Hou het deurtje open om de marshmallows mooi te zien karameliseren.

13

Haal uit de oven, plaats in het midden van de tafel, haal je crackers erbij (of koekjes die in je in de winkel kocht zoals digestives of petit beurres), dip, verlies zoveel mogelijk brokjes in de chocolade-marshmallow visvijver, en lach luidop met de chocoladeplekken op de kin van je buur.

Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakmanschap - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

S’mores