AuthorAdrien BillietCategory

Ingrediënten

Yields1 Serving
 5 appels met een goede zoetzuur verhouding (bv. Jonagold of een appel van de boom indien je een appelboompje hebt staan)
 100 g boter
 220 g suiker
 1 bladerdeeg
 1 citroen of limoen
 (optioneel: 2 stokken kanneel)
 (optioneel: 1 vanillestok)
 (optioneel: 2 stukjes steranijs)
 1 vel bakpapier
 1 taartvorm

Bereiding

1

Schil de appelen en ontdoe ze van het klokhuis. Snijd ze in 2 of 4 gelijke parten (zo kies je zelf hoe jouw taart eruit ziet). Leg ze meteen in een kom en bestrooi met een lichte laag suiker en meng de stukken even door elkaar. Pers een halve citroen over de appeltjes uit. Zo voorkom je dat de appels bruin worden.

2

Zet een pannetje op het vuur of plaats in jouw Vonken en zorg dat er geen vlammen meer slaan uit het vuur. Een temperatuur tussen 200 en 300 graden is prima. Voeg de boter toe en laat smelten.

3

Vanaf de boter begint te borrelen, voeg je de suiker en, optioneel, vanille (schraap hiervoor de vanillestippen uit de stokken en voeg samen met de stokken in het mengsel), kaneelstokken en steranijs toe. Laat meekoken en zorg dat de suiker volledig opgenomen wordt en een mooie smeuïge karamel vormt. Voeg het sap van de andere halve citroen toe.

4

Voeg de appels toe in de pan, en laat even meegaren. Zorg voor en laag vuurtje en roer voorzichtig om zodat je geen appelmoes krijgt! Je kan de vanillestokken, kaneel en steranijsstukjes eruithalen, maar je kan ze even goed laten zitten als decoratief element in de taart.

5

Wanneer de appeltjes goudbruin kleuren, giet je het volledige mengsel op een stuk bakpapier in een taartbodem. zorg dat het mengsel niet onder het bakpapier terecht komt.

6

Leg hierop de bladerdeeg en duw de randen goed naar beneden, zodat deze tot op de taartbodem worden geduwd. Prik met een vork hier en daar in de deeg zodat deze niet helemaal opblaast.

7

Plaats in jouw Vonken op een temperatuur tussen de 180 en 250 graden gedurende 10-15 minuten. Zorg dat er geen vlam meer is en veeg in ieder geval al de kooltjes naar één kant. Je kan de taart mogelijks één maal omdraaien.

8

Haal de taart eruit als de bladerdeeg mooi is opgekomen en goudbruin kleurt. Draai de taart voorzicht om op een stevig bord en haal de taartvorm eraf. Snijd in mooie driehoeken. Een bolletje vanille-ijs doet nu wonderen.

Wist je dat een Tarte Tatin nog lekkerder is als je hem nog 1 nachtje laat rusten in de koelkast, na het bakken?

Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

Meer recepten

Kip aan’t spitBy Leander LeendersEen klassieker, en o zo lekker om zelf te bereiden in je eigen houtoven met behulp van het Vonken spit. Kwaliteitsvlees, een lekkere rub, wat tijd en een geurend houtvuur - dat is alles wat je nodig hebt om thuis zelf een fantastische kip aan't spit klaar te maken. Gedaan met droge supermarktkip en in de rij wachten bij 't kippenkraam!
Feta Saganaki met heerlijke groentjesBy Adrien BillietHeerlijke Feta Saganaki (of gebakken feta) uit de houtoven van Vonken. Een eenvoudige Griekse ovenschotel voor elk seizoen. Dit fijn en vegetarisch gerechtje met zoete ondertoon dankzij de honing en zoete puntpaprika kan je als hoofdmaal opdienen, of gewoon als leuke sidedish of voorgerecht.
Caesar Salad met gegrilde kipBy Adrien BillietIn veel recepten voor Caesar Salad worden gepaneerde kipfilets krokant gefrituurd. Met het vuur van Vonken kan je een nog betere en gezondere crunchy korst verkrijgen door gewoon te grillen onder een sterke vlam. Heerlijk krokant langs buiten, ontzettend sappig langs binnen. Gebruik Japans broodkruim (Panko) voor een optimale textuur en maak die heerlijke dressing niet te complex.

Ingredients

 5 appels met een goede zoetzuur verhouding (bv. Jonagold of een appel van de boom indien je een appelboompje hebt staan)
 100 g boter
 220 g suiker
 1 bladerdeeg
 1 citroen of limoen
 (optioneel: 2 stokken kanneel)
 (optioneel: 1 vanillestok)
 (optioneel: 2 stukjes steranijs)
 1 vel bakpapier
 1 taartvorm

Directions

1

Schil de appelen en ontdoe ze van het klokhuis. Snijd ze in 2 of 4 gelijke parten (zo kies je zelf hoe jouw taart eruit ziet). Leg ze meteen in een kom en bestrooi met een lichte laag suiker en meng de stukken even door elkaar. Pers een halve citroen over de appeltjes uit. Zo voorkom je dat de appels bruin worden.

2

Zet een pannetje op het vuur of plaats in jouw Vonken en zorg dat er geen vlammen meer slaan uit het vuur. Een temperatuur tussen 200 en 300 graden is prima. Voeg de boter toe en laat smelten.

3

Vanaf de boter begint te borrelen, voeg je de suiker en, optioneel, vanille (schraap hiervoor de vanillestippen uit de stokken en voeg samen met de stokken in het mengsel), kaneelstokken en steranijs toe. Laat meekoken en zorg dat de suiker volledig opgenomen wordt en een mooie smeuïge karamel vormt. Voeg het sap van de andere halve citroen toe.

4

Voeg de appels toe in de pan, en laat even meegaren. Zorg voor en laag vuurtje en roer voorzichtig om zodat je geen appelmoes krijgt! Je kan de vanillestokken, kaneel en steranijsstukjes eruithalen, maar je kan ze even goed laten zitten als decoratief element in de taart.

5

Wanneer de appeltjes goudbruin kleuren, giet je het volledige mengsel op een stuk bakpapier in een taartbodem. zorg dat het mengsel niet onder het bakpapier terecht komt.

6

Leg hierop de bladerdeeg en duw de randen goed naar beneden, zodat deze tot op de taartbodem worden geduwd. Prik met een vork hier en daar in de deeg zodat deze niet helemaal opblaast.

7

Plaats in jouw Vonken op een temperatuur tussen de 180 en 250 graden gedurende 10-15 minuten. Zorg dat er geen vlam meer is en veeg in ieder geval al de kooltjes naar één kant. Je kan de taart mogelijks één maal omdraaien.

8

Haal de taart eruit als de bladerdeeg mooi is opgekomen en goudbruin kleurt. Draai de taart voorzicht om op een stevig bord en haal de taartvorm eraf. Snijd in mooie driehoeken. Een bolletje vanille-ijs doet nu wonderen.

Wist je dat een Tarte Tatin nog lekkerder is als je hem nog 1 nachtje laat rusten in de koelkast, na het bakken?

Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

Tarte Tatin uit Vonken