AuthorEvelienCategory

Ingrediënten

Yields4 Servings
 100 g levain (zuurdesem)
 250 g tarwebloem
 250 g volkoren tarwemeel
 315 g water
 10 g zout
 olijfolie

Bereiding

Prep Time30 minsCook Time2 minsTotal Time32 mins
Dag voordien : deeg maken
1

Om het maximale aan smaak uit je volkoren zuurdesempita's te halen, begin je best de dag voordien aan je deeg zodat het de kans heeft om te fermenteren in de frigo. Meng in de kom van de keukenrobot de levain, tarwebloem, volkoren tarwemeel, water en het zout.

2

Kneed het deeg gedurende enkele minuten op lage snelheid tot een samenhangend deeg. Verhoog daarna de snelheid en laat nog 5 minuten kneden.

3

Smeer een grote kom in met een beetje olie zodat het deeg er niet aan zal plakken en doe het deeg er in. Dek af met plastic folie en laat 6u rijzen op kamertemperatuur.

4

Zet het deeg een nachtje in de frigo.

Deeg vormen
5

Bebloem je werkoppervlakte, haal het deeg uit de frigo en bol het op. Gebruik een scherp mes om het deeg in ongeveer 4 gelijke stukken te verdelen.

6

Rol elk stuk dun uit. Gebruik hierbij gerust wat extra tarwebloem zodat het deeg niet blijft plakken aan je deegroller.

Pita's bakken in de Vonken
7

Kijk met een infraroodthermometer na of de vloer van je Vonken oven minstens 250 graden warm is.

8

Maak de vloer asvrij door een vochtige doek over je turning peel te draperen en hiermee over de stenen te vegen.

9

Leg de uitgerolde volkoren zuurdesempita op de pizzaschep en leg het deeg rechtstreeks op de steen.

10

Watch the magic happen! De platte schijf deeg zal mooi vullen met lucht. Hou 'm wel even in het oog en draai 'm op tijd en stond even rond zodat de pita niet langs één kant aanbrand.

11

Snij open en vul 'm met al je favoriete toppings! Die van mij: harissayoghurt, falafel, gepekelde rode ui, witte kool, komkommer en een klein beetje tahini. Smakelijk!

Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakkerij_zemel - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Meer recepten

Kip aan’t spitBy Leander LeendersEen klassieker, en o zo lekker om zelf te bereiden in je eigen houtoven met behulp van het Vonken spit. Kwaliteitsvlees, een lekkere rub, wat tijd en een geurend houtvuur - dat is alles wat je nodig hebt om thuis zelf een fantastische kip aan't spit klaar te maken. Gedaan met droge supermarktkip en in de rij wachten bij 't kippenkraam!
Feta Saganaki met heerlijke groentjesBy Adrien BillietHeerlijke Feta Saganaki (of gebakken feta) uit de houtoven van Vonken. Een eenvoudige Griekse ovenschotel voor elk seizoen. Dit fijn en vegetarisch gerechtje met zoete ondertoon dankzij de honing en zoete puntpaprika kan je als hoofdmaal opdienen, of gewoon als leuke sidedish of voorgerecht.
Caesar Salad met gegrilde kipBy Adrien BillietIn veel recepten voor Caesar Salad worden gepaneerde kipfilets krokant gefrituurd. Met het vuur van Vonken kan je een nog betere en gezondere crunchy korst verkrijgen door gewoon te grillen onder een sterke vlam. Heerlijk krokant langs buiten, ontzettend sappig langs binnen. Gebruik Japans broodkruim (Panko) voor een optimale textuur en maak die heerlijke dressing niet te complex.

Ingredients

 100 g levain (zuurdesem)
 250 g tarwebloem
 250 g volkoren tarwemeel
 315 g water
 10 g zout
 olijfolie

Directions

Dag voordien : deeg maken
1

Om het maximale aan smaak uit je volkoren zuurdesempita's te halen, begin je best de dag voordien aan je deeg zodat het de kans heeft om te fermenteren in de frigo. Meng in de kom van de keukenrobot de levain, tarwebloem, volkoren tarwemeel, water en het zout.

2

Kneed het deeg gedurende enkele minuten op lage snelheid tot een samenhangend deeg. Verhoog daarna de snelheid en laat nog 5 minuten kneden.

3

Smeer een grote kom in met een beetje olie zodat het deeg er niet aan zal plakken en doe het deeg er in. Dek af met plastic folie en laat 6u rijzen op kamertemperatuur.

4

Zet het deeg een nachtje in de frigo.

Deeg vormen
5

Bebloem je werkoppervlakte, haal het deeg uit de frigo en bol het op. Gebruik een scherp mes om het deeg in ongeveer 4 gelijke stukken te verdelen.

6

Rol elk stuk dun uit. Gebruik hierbij gerust wat extra tarwebloem zodat het deeg niet blijft plakken aan je deegroller.

Pita's bakken in de Vonken
7

Kijk met een infraroodthermometer na of de vloer van je Vonken oven minstens 250 graden warm is.

8

Maak de vloer asvrij door een vochtige doek over je turning peel te draperen en hiermee over de stenen te vegen.

9

Leg de uitgerolde volkoren zuurdesempita op de pizzaschep en leg het deeg rechtstreeks op de steen.

10

Watch the magic happen! De platte schijf deeg zal mooi vullen met lucht. Hou 'm wel even in het oog en draai 'm op tijd en stond even rond zodat de pita niet langs één kant aanbrand.

11

Snij open en vul 'm met al je favoriete toppings! Die van mij: harissayoghurt, falafel, gepekelde rode ui, witte kool, komkommer en een klein beetje tahini. Smakelijk!

Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakkerij_zemel - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Volkoren zuurdesempitabroodjes