AuteurEvelienCategorie

Ingrediënten

Hoeveelheden4 Porties
 100 g levain (zuurdesem)
 250 g tarwebloem
 250 g volkoren tarwemeel
 315 g water
 10 g zout
 olijfolie

Bereiding

Voorbereiding30 minsKooktijd2 minsTotale Duur32 mins
Dag voordien : deeg maken
1

Om het maximale aan smaak uit je volkoren zuurdesempita's te halen, begin je best de dag voordien aan je deeg zodat het de kans heeft om te fermenteren in de frigo. Meng in de kom van de keukenrobot de levain, tarwebloem, volkoren tarwemeel, water en het zout.

2

Kneed het deeg gedurende enkele minuten op lage snelheid tot een samenhangend deeg. Verhoog daarna de snelheid en laat nog 5 minuten kneden.

3

Smeer een grote kom in met een beetje olie zodat het deeg er niet aan zal plakken en doe het deeg er in. Dek af met plastic folie en laat 6u rijzen op kamertemperatuur.

4

Zet het deeg een nachtje in de frigo.

Deeg vormen
5

Bebloem je werkoppervlakte, haal het deeg uit de frigo en bol het op. Gebruik een scherp mes om het deeg in ongeveer 4 gelijke stukken te verdelen.

6

Rol elk stuk dun uit. Gebruik hierbij gerust wat extra tarwebloem zodat het deeg niet blijft plakken aan je deegroller.

Pita's bakken in de Vonken
7

Kijk met een infraroodthermometer na of de vloer van je Vonken oven minstens 250 graden warm is.

8

Maak de vloer asvrij door een vochtige doek over je turning peel te draperen en hiermee over de stenen te vegen.

9

Leg de uitgerolde volkoren zuurdesempita op de pizzaschep en leg het deeg rechtstreeks op de steen.

10

Watch the magic happen! De platte schijf deeg zal mooi vullen met lucht. Hou 'm wel even in het oog en draai 'm op tijd en stond even rond zodat de pita niet langs één kant aanbrand.

11

Snij open en vul 'm met al je favoriete toppings! Die van mij: harissayoghurt, falafel, gepekelde rode ui, witte kool, komkommer en een klein beetje tahini. Smakelijk!

Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakkerij_zemel - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Meer recepten

Zeebaars op vel gebakken met jonge preiDoor Adrien BillietEens iets anders dan vlees op een zwoele zomeravond? Dit recept voor Zeebaars op vel gebakken doet het ontzettend goed op een gezellig avondje in de tuin, of wanneer je vrienden of familie op bezoek hebt. Even goed in de Mini als in de Original. Geen fan van Zeebaars? Vervang door eender welke vis met een mooi stuk vel aan.
Gepofte lookDoor Leander LeendersBoterzachte teentjes look om te smeren op je verse snee zuurdesembrood of als smaakmaker in sauzen en gerechten - èn dat met de restwarmte van je oven? Plunder je geurige vampierenverschrikker nu, en lees hier hoe het moet.
Volkoren zuurdesempitabroodjesDoor EvelienPita's zijn platte broodjes met een zachte korst. Binnenin zijn ze hol en je kan hun buik tot aan de rand toe vullen met de lekkerste toppings. Kant-en-klare pitabroodjes van de winkel zijn misschien gemakkelijk, maar zelfgemaakte pitabroodjes zijn dat ook! Daarnaast smaken deze laatste heel wat beter, vooral als ze nog warm zijn van het vuur uit de Vonken.

Ingrediënten

 100 g levain (zuurdesem)
 250 g tarwebloem
 250 g volkoren tarwemeel
 315 g water
 10 g zout
 olijfolie

Instructies

Dag voordien : deeg maken
1

Om het maximale aan smaak uit je volkoren zuurdesempita's te halen, begin je best de dag voordien aan je deeg zodat het de kans heeft om te fermenteren in de frigo. Meng in de kom van de keukenrobot de levain, tarwebloem, volkoren tarwemeel, water en het zout.

2

Kneed het deeg gedurende enkele minuten op lage snelheid tot een samenhangend deeg. Verhoog daarna de snelheid en laat nog 5 minuten kneden.

3

Smeer een grote kom in met een beetje olie zodat het deeg er niet aan zal plakken en doe het deeg er in. Dek af met plastic folie en laat 6u rijzen op kamertemperatuur.

4

Zet het deeg een nachtje in de frigo.

Deeg vormen
5

Bebloem je werkoppervlakte, haal het deeg uit de frigo en bol het op. Gebruik een scherp mes om het deeg in ongeveer 4 gelijke stukken te verdelen.

6

Rol elk stuk dun uit. Gebruik hierbij gerust wat extra tarwebloem zodat het deeg niet blijft plakken aan je deegroller.

Pita's bakken in de Vonken
7

Kijk met een infraroodthermometer na of de vloer van je Vonken oven minstens 250 graden warm is.

8

Maak de vloer asvrij door een vochtige doek over je turning peel te draperen en hiermee over de stenen te vegen.

9

Leg de uitgerolde volkoren zuurdesempita op de pizzaschep en leg het deeg rechtstreeks op de steen.

10

Watch the magic happen! De platte schijf deeg zal mooi vullen met lucht. Hou 'm wel even in het oog en draai 'm op tijd en stond even rond zodat de pita niet langs één kant aanbrand.

11

Snij open en vul 'm met al je favoriete toppings! Die van mij: harissayoghurt, falafel, gepekelde rode ui, witte kool, komkommer en een klein beetje tahini. Smakelijk!

Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je foto's en bevindingen op onze Facebookgroep Vonken Family!

_by @bakkerij_zemel - contacteer me gerust via Instagram of Facebook.

Volkoren zuurdesempitabroodjes