Acht tips van de founders voor de beste winterbarbecue

Acht tips van de founders voor de beste winterbarbecue
Geschreven door Eva Denys

We weten allemaal hoe leuk een goede zomer BBQ is. Zonlicht tot 23 uur, lekker buiten zitten in de warmte, frisse salades en luchtig stokbrood. Dit is voor iedereen een go to in de warme maanden, maar wat als wij je vertellen dat de beste BBQs ook in de winter kunnen worden gehouden?

Onze houtovens zijn zo snel op temperatuur en geven zo veel gezellige stralingswarmte dat ze zich prima lenen tot een heel comfortabele winter BBQ. Zet ze bijvoorbeeld dicht bij je tafel of je gezelschap om allemaal op temperatuur te blijven. Bij een winter BBQ moet je natuurlijk aan een aantal andere zaken denken dan bij een zomer BBQ, en hierbij geven we je 8 tips zodat je winter BBQ niet in de (ijskoude) soep loopt.

  1. Maak het gezellig met licht
    In de wintermaanden wordt het snel donker, wat ons de mogelijkheid geeft om de BBQ gezellig te maken door middel van licht. Haal de kerstlampjes nog eens uit de doos en hang ze op in de tuin voor extra gezelligheid.

  2. Kies de beste plek in de tuin
    Windrichtingen spelen een grote rol in het warm houden van je gasten en het eten. Zorg ervoor dat je een plek uitzoekt die zoveel mogelijk uit de wind is en om wat energie aan lampjes te besparen kan je ook zoeken naar plekken waar het lang licht blijft.

  3. Bouw het vuur langzaam op
    Onze houtovens hebben heel weinig hout nodig, maar zorg wel dat je goed droog hout in de buurt hebt zodat je niet met koude handen moet gaan klieven!  Bouw het vuur bij koude temperaturen langzaam op: de houtovens hebben in de winter iets meer tijd nodig om op dreef te komen, omdat ze een erg koude massa eerst warm moeten krijgen vooraleer het vuur goed gaat branden.Je kan het jezelf ook al helemaal makkelijk maken als je een Vonken Mini hebt door ons vóór gekliefd hout in huis te halen.

  4. Verwarm de oven van tevoren
    Als je wilt dat je gasten meteen in een warme omgeving terecht komen maak je best alvast een vuurtje in de oven zodat de oven op dreef is wanneer de mensen toekomen.

  5. Laat je het eten niet koud worden
    Doordat de omgevingstemperatuur kouder is, koelt het warme eten sneller af. Zorg dus voor maaltijden die als één geheel bereid kunnen worden (zoals goed gevulde ovenschotels) of pizza’s die meteen worden verorberd. Indien je niet te warm stookt, kan je ook met goede keramische ovenschotels werken: deze houden de warmte lang vast.

  6. Ga voor warme en comfort brengende recepten
    Hitte en comfort hoeft niet alleen van buiten te komen. Waar je in de zomer voor de frisse, luchtige en snelle recepten gaat, is de winter het moment om comfort te brengen via eten. We hebben het dan over goeie warme vullers zoals stoofpotten, aardappelgerechten en heerlijk gerookt vlees (zie tip 8). Wij zorgen er altijd voor dat er een heerlijke quiche is en voor een dessert zijn goeie s’mores natuurlijk niet te missen in de winter! Dat doet denken aan een kampvuur in het bos.

  7. Zorg voor warme drankjes
    Het is belangrijk dat je gasten vanaf aankomst zich warm en comfortabel voelen bij een winter bbq. Dit kan gedaan worden door warme drankjes zoals chocomelk en glühwein klaar te hebben en dekentjes neer te leggen.

  8. Experimenteer eens met gerookte vis of vlees
    De winter is de perfecte tijd om nieuwe smaken te introduceren door middel van koud roken, vóór het grillen. Omdat de buitentemperatuur laag is, kan je perfect vlees en vis roken zonder te moeten vrezen voor bederf, zoals bijvoorbeeld ons recept voor gerookte zalm. Let wel op, bij de meeste recepten voor roken moet je minimaal een dag van te voren beginnen! Neem ook een kijkje naar onze verschillende smoke pellets en smoker tool (en de leuke smaakcombinaties kers x okernoot, wijnstok x kers en olijf x kastanje).

Eigenlijk is er niks leuker dan een koude winterdag met een straaltje zon. Het is gewoon de ideale gelegenheid voor een goede winter BBQ omdat het zo veel nieuwe kansen geeft om te grillen en recepten uit te proberen die eens typisch voor de winter zijn. Maar nog leuker: niks is zo warmend als het samen zijn met vrienden en familie rond een vuurtje!

Sebastian en Adrien

Sparking up the Good Life!

Subtitle for This Block

Text for This Bloc

Is dit iets voor jou?

Vonken 2nd Life Sale

Vonken 2nd Life Sale

Vonken is special guest bij de jaarlijkse fabrieksverkoop van Extremis. Op zaterdag 26 november van 10 u tot 16 u stellen...

Sparking up Your Skills! #1 Vuur maken!

Sparking up Your Skills! #1 Vuur maken!

Het is zo ver! Je hebt een Vonken gekocht en bent klaar om alle mogelijkheden uit te testen. Vonken is...