Sparking up Your Skills! #1 Vuur maken!

Sparking up Your Skills! #1 Vuur maken!
Geschreven door Shopify API

Het is zo ver! Je hebt een Vonken gekocht en bent klaar om alle mogelijkheden uit te testen. Vonken is natuurlijk meer dan een houtoven: het is een barbecue, kamado, pizza-oven en buitenkachel in één stuk. Maar hoe begin je hier aan? Wij gaan je in onze nieuwe serie Sparking Up Your Skills wat tips geven voor het vlotte gebruik van Vonken.

Vuur maken! Het klinkt simpel maar waar leer je dat? In de jeugdbeweging? Op discovery channel? Of ooit van opa of oma geleerd? Het is essentieel om goed met vonken te werken, en eigenlijk best wel gemakkelijk, als je de volgende tips in de gaten houdt.

  1. Gebruik fijn gekliefd droog hout, liefst beuk of haagbeuk, maar es, berk, lang gedroogde eik en andere loofsoorten doen het ook prima. Gebruik nooit dennenhout of bewerkt hout, deze bevatten naast harsen soms ook chemische stoffen die je niet in je eten wilt.

  2. Zorg dat de luchtafvoer openstaat, zodat de rook aanvankelijk weg kan. Zorg ook dat het deurtje open blijft, zodat voldoende zuurstof kan toestromen. Op een dag met veel wind, zet je jouw Vonken zo beschut mogelijk. Sterke wind kan de zuurstoftoevoer en rookafvoer een beetje plagen.

  3. Leg enkele aanmaakblokjes op de bakvloer en bouw er een kapla-achtige constructie rond met een viertal kleine blokjes hout. Maak deze in het midden van de bakvloer, ofwel op het houthoudertje, ofwel gewoon los op de stenen. Doe dit redelijk diep in de Vonken. Geen zorgen over de aanmaakblokjes, die branden straks volledig weg via het proces dat pyrolyse heet (kijk uit naar onze blog met meer uitleg over dit proces).

  4. Heel belangrijk voor beginners: bouw langzaam op! Liever met 4 kleine blokjes beginnen dan met 5 grote. Eens het vuur in de Vonken begint te wakkeren, dan volgt de temperatuur wel, en doen die extra blokken er echt niet meer toe!

  5. Steek de aanmaakblokjes aan. Wie goed droog hout gebruikt en een langzaam opgebouwd vuur maakt, zal merken dat de rook na een 10 of 15tal minuten zal beginnen verdwijnen, en dat het vuur voornamelijk uit pure vlam begint te bestaan. Dat is de volledige verbranding: de temperatuur van de toegevoegde zuurstof is zo hoog (dankzij het vuur), dat alle rookdeeltjes opgebrand worden en er een heel zuiver vuur ontstaat.

  6. Wanneer het vuur goed brandt en de rook tot een minimum is herleid, kan je met de pook of met de borstel het vuur naar de zijkant (links) beginnen verplaatsen, en de blokjes in het houthoudertje tillen (of, als je in het houthoudertje bent gestart, het houthoudertje naar links verplaatsen met de pook). Nu zie je hoe de vlammen over het plafond razen van links naar rechts.

  7. Het is slim om pas een extra blokje hout op te leggen links wanneer de vlammen wat gaan liggen, en er geen rook is.

Met deze tips ben je zeker vuurklaar om te beginnen koken! 

Goed vuur gestookt of heb je een onderwerp waar je graag tips over ziet? Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je inspiratie voor verdere blogposts met tips in onze Facebookgroep Vonken Family!

Sebastian & Adrien

Sparking up the good life!

Is dit iets voor jou?

Acht tips van de founders voor de beste winterbarbecue

Acht tips van de founders voor de beste winterbarbecue

We weten allemaal hoe leuk een goede zomer BBQ is. Zonlicht tot 23 uur, lekker buiten zitten in de warmte,...

Duurzaam koken - hoe doe ik dat?

Duurzaam koken - hoe doe ik dat?

Bij Vonken draait alles om duurzaamheid. Onze ovens zijn duurzaam, de productie is duurzaam en voor iedere verkochte oven planten...