Boterzachte knolselder

Boterzachte knolselder
Knolselder is echt een groente van bij ons en is tot in de lente verkrijgbaar. Een heerlijke side-dish voor bij elke barbecue of ovenschotel. Je kan het gemakkelijk op voorhand maken, of gewoon laten meegaren tijdens het bakken van pizza's...
Boterzachte knolselder

Description

Knolselder is echt een groente van bij ons en is tot in de lente verkrijgbaar. Een heerlijke side-dish voor bij elke barbecue of ovenschotel. Je kan het gemakkelijk op voorhand maken, of gewoon laten meegaren tijdens het bakken van pizza's of grillen van vlees en groentjes! Je kan de knolselder de hele tijd in de oven laten, zonder je zorgen te maken. Het geheim van de perfecte knolselder is de lange gaartijd op warme stenen met als gevolg een lichte rooksmaak, een boterzachte textuur langs binnen en het gevoel dat je de knolselder bijna kan uitlepelen zoals heerlijke puree. Zalig voor vegetariërs, en natuurlijk voor ieder die van pure groenten houdt.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote knolselder
  • 5 eetlepels secret vonken sauce (of gewoon olijfolie)
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Stook de vonken op. Het maakt weinig uit hoeveel vlam er is, en of je hoog of laag gaat in temperatuur. Dit zal enkel effect hebben op hoe lang je de groente moet garen.
  2. Leg de knolselder diep in de oven, maar zorg ervoor dat deze niet rechtstreeks in de vlammen ligt. Hoe meer vlam en hitte, hoe meer je de knolselder moet draaien zodat alle kanten even veel garen. De buitenkant kan snel zwart blakeren, maar dat vormt geen probleem. De schil vormt een natuurlijk schild tegen de vlammen en houdt het vocht van de knolselder mooi binnenin.
  3. Is de oven tussen de 300 en 400°C, dan is de knolselder na 35-45 minuten gaar en draai je de knolselder best 3-4 keer om.
  4. Is de oven tussen de 200 en de 300°C, dan hoef je slechts 1-2 keer te draaien, en kan de knolselder er makkelijk 60 tot 75 minuten in zitten.
  5. Onder de 200°C hoef je niet te draaien, maar is het aangeraden de knolselder er minstens anderhalf uur in te laten. Deze laatste manier is meteen ook de lekkerste: hier verkrijg je het meest smeuïge resultaat.
  6. Niet zeker of de knolselder klaar is? Prik er even in met een scherp mes. Als je gemakkelijk tot de kern geraakt, dan is deze mooi gaar.
  7. Haal de knolselder uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Neem daarna een scherp koksmes en snijd de schil ervan, langs boven te beginnen. Snijd in de gewenste grote, besprenkel met wat vonken secret sauce of gewoon wat olijfolie. Werk af met peper en zout.
  8. Geen fan van mooie blokjes? Snijd dan als een watermeloen in parten en laat de zwarte schil er aan. Deze moet je dan op je bord ervan snijden.

Is dit iets voor jou?

Hartige (zuurdesem) Pancakes

Hartige (zuurdesem) Pancakes

Dat je de Vonken plancha voor veel kunt gebruiken wist je misschien al, maar met deze hartige pancakes breng je...
Flatbreads met Wortel-Zoete Aardappel Dip

Flatbreads met Wortel-Zoete Aardappel Dip

Niets beter dan fire-roasted veggies, en daar zit deze geweldige dip vol van. Met z'n rijke en zoete smaak is...