Flatbreads met Wortel-Zoete Aardappel Dip

Flatbreads met Wortel-Zoete Aardappel Dip
Niets beter dan fire-roasted veggies, en daar zit deze geweldige dip vol van. Met z'n rijke en zoete smaak is dit de perfecte apéro rond het vuur voor jong en oud. Bak in een mum van tijd enkele geurige flatbreads...
Flatbreads met Wortel-Zoete Aardappel Dip

Description

Niets beter dan fire-roasted veggies, en daar zit deze geweldige dip vol van. Met z'n rijke en zoete smaak is dit de perfecte apéro rond het vuur voor jong en oud. Bak in een mum van tijd enkele geurige flatbreads op de hete steen, en dippen maar.

_by @bakmanschap - neem contact op via Instagram of Facebook.

Ingrediënten

dip

  • 250 g jonge wortelen
  • 250 g zoete aardappel
  • 1 grote sjalot of 2 kleintjes
  • 2 teentjes gepofte look (of rauwe look voor een intensere smaak)
  • 150 g kikkererwten (uitgelekt)
  • olijfolie
  • ½ tsp komijn
  • peper & zout
  • 2 bollen pizzadeeg (zie recept 24u pizzadeeg)
  • optioneel: extra zure room of yoghurt met munt of koriander
  • flatbreads

Bereiding

  1. Maak het vuur in je Vonken oven aan. Wortelen en zoete aardappel zijn harde groenten, dus we mikken op een niet al te hoge temperatuur (rond de 200°C luchttemperatuur). Je kunt een bol look en zelfs de sjalot samen in aluminiumfolie alvast in de oven schuiven, zodat ze geleidelijk aan lekker gaar en zacht worden. (of zie ook recept gepofte look)
  2. De jonge wortelen kan je in hun geheel roosteren, maar de zoete aardappel kun je na het schillen bvb in 'frieten' van gelijkaardige grootte snijden zodat deze ongeveer gelijktijdig met de wortelen gaar zullen zijn.
  3. Is je oven op temperatuur, dan kun je met behulp van de gietijzeren plancha of een vuurvaste ovenschaal de groenten beginnen roosteren. Let erop dat het vuur niet hevig brandt, en je wat afstand bewaart met de groenten, zodat deze niet verbranden vooraleer ze gaar zijn.
  4. Prik af en toe even met een vork of mesje om na te gaan wanneer ze klaar zijn, en schuif even dichter bij het vuur indien nodig om de groenten wat extra te laten karamelliseren voor smaak en kleur.
  5. Haal de geroosterde wortelen, zoete aardappel, look en sjalot uit de oven en breng alles (niet de hele bol look natuurlijk) samen in een grote kom, of de maatbeker van je keukenrobot of blender. Voeg de uitgelekte kikkererwten, wat peper en zout, komijn en olijfolie toe naar smaak - en prak grof met een vork, of blend voor een gladdere textuur.
  6. Maak intussen de bakvloer vrij en stook het vuur op met enkele fijne stukken droog hout om de temperatuur op te voeren naar +- 400°C (steentemperatuur).
  7. Neem een bol pizzadeeg erbij, en werk deze met behulp van wat semola open tot een platte bodem. Besprenkel lichtjes met olijfolie en kruiden, en bak op de hete bakvloer onder de rollende vlam.
  8. Serveer de dip met wat extra olijfolie en kruiden, en snij de flatbreads in grote stukken om te dippen. Voor een extra frisse toets kun je wat zure room of yoghurt met munt of koriander toevoegen.

Is dit iets voor jou?

Boterzachte knolselder

Boterzachte knolselder

Knolselder is echt een groente van bij ons en is tot in de lente verkrijgbaar. Een heerlijke side-dish voor bij...
Daslookpesto

Daslookpesto

Wist je dat er een variant look bestaat waarvan je de plantenbol gewoon in een schaduwrijk hoekje van je tuin...