Cold smoked salmon in Vonken

Cold smoked salmon in Vonken
Have you always dreamed of smoking your own salmon? When it is cold outside, you can smoke delicious salmon. Due to the low temperature you get delicious and soft pink skins with a subtle smoky taste. You can easily replace...
Cold smoked salmon in Vonken

Description

Have you always dreamed of smoking your own salmon? When it is cold outside, you can smoke delicious salmon. Due to the low temperature you get delicious and soft pink skins with a subtle smoky taste. You can easily replace the salmon with another fish, or even a piece of meat. Still a fan of hot smoking? Then you can of course heat the oven slightly with charcoal, or a small fire. I hope it tastes well!

Ingredients

  • 1 kg Zalmfilet met vel
  • 600 g grof zeezout
  • 500 g bruine suiker (of cassonadesuiker)
  • 1 eetlepel peper van de molen
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • optioneel: 1 eetlepel lookpoeder
  • optioneel: 1 eetlepel gedroogde dille

Preparation

  1. Meng het zout, de suiker en de kruiden in een grote kom.
  2. Strooi 1/4 van het mengsel in een plastic bakje en leg de zalmfilet erbovenop. Overgiet de zalm daarna met de rest van het droge mengsel. Je mag geen enkel stukje zalm meer zien!
  3. Dek af en plaats dit mengsel minimaal 12 uur in de koelkast. Dit is het pekelproces: het vocht in de zalm wordt onttrokken door het zout en de suiker.
  4. Haal uit, en spoel de zalm goed af. Dep droog met keukenpapier en leg opnieuw in de koelkast, deze keer niet afgedekt. Dit is het droogproces: de zalm zal aan de buitenkant licht uitdrogen.
  5. In geen geval moet je de ovens opstoken: dit recept is een cold smoke, en de temperatuur dient steeds onder de 25°C te zijn.
  6. In Vonken Mini hoef je enkel het pelletnetje in het vuurkorfje te steken en te vullen met Vonken smoke pellets. Steek een aanmaakblokje aan en leg het aan het uitende van de strook pellets. Houd de korf nog uit de Mini. Laat 5 minuten branden. Wanneer de pellets ook voldoende vuurvatten, verwijder je het aanmaakblokje en blaas je de vlam van de pellets uit. Schuif het vuurkorfje in de oven, en sluit alle kleppen van de oven.
  7. Als je met Vonken Original werkt: plaats de smoker tool in de oven en vul met Vonken smoke pellets. Steek een aanmaakblokje aan en leg het aan het uitende van de strook pellets. Laat 5 minuten branden. Wanneer de pellets ook voldoende vuurvatten, verwijder je het aanmaakblokje en blaas je de vlam van de pellets uit. Schuif de smoker tool nu diep in de oven en sluit alle kleppen van de oven.
  8. Plaats de zalm op een roostertje en plaats in de Mini of de Original. Je kan ook het Smoke & Bake rack gebruiken voor de Original. Laat gedurende minimaal 4 uur roken, liefst 6 uur.
  9. Haal de zalm uit de oven, wikkel in folie en plaats nog 12 uur in de koelkast, zodat de aroma's tot diep in de zalm penetreren. Je kan ook licht invriezen op het einde om perfecte sneetjes te kunnen snijden.

Is this something for you?

Sourdough bread in Vonken

Sourdough bread in Vonken

Are you a real bread fan and do you have a sourdough bubbling in your fridge? Then use our Original...
Fall of the bone ribs

Fall of the bone ribs

Delicious ribs that you can pull apart. Everyone dreams of that. In the USA they are crazy about the 3-2-1...