AuteurAdrien BillietCategorie

Ingrediënten

Hoeveelheden1 Portie
 160 g gebuilde tarwebloem (T80)
 200 g tarwemeel (T100)
 300 g water
 10 g verse gist
 10 g geel lijnzaad
 10 g bruin lijnzaad
 6 g zout
 10 g smout

Bereiding

Bereiding
1

Schik je ingrediënten zoals op de afbeelding.

2

Los de gist en het lijnzaad op in het water en neem beetje per beetje bloem mee van de rand. Meng nu alle bloem goed met het water.

3

Nu kan je ongeveer 20 minuten stevig kneden tot je een soepel deeg krijgt. Als je al een mooi deegje hebt, maar nog net niet soepel genoeg, voeg je de vetstof en het zout toe.

4

Kneed verder tot de vetstof volledig opgenomen is en tot je een vliesje kan maken.

5

Laat het deeg 30 minuten rusten onder een vochtige handdoek of onder plastic.

6

Druk het deeg plat (= doorslaan) en bol het mooi op.

7

Laat ongeveer 20 minuten rusten en sla daarna opnieuw door, nu geef je het brood de gewenste vorm, en leg je het in een bakblik of rijsmand.

8

Plaats het afgewerkte brood, op een tochtvrije plaats(kamertemperatuur) en ingepakt in plastic/handdoek tot het brood van volume is verdubbeld.

9

Na 20 minuten kan je beginnen met het opstoken van uw Vonken houtoven

Bakproces
10

Stook uw vonken houtoven warm tot je ongeveer 300°C hebt, verwijder de as- en koolresten van de bakvloer met de borstel, of bedek ze met een Vonken Heatshield. Laat je ze liggen? Geen probleem, zorg dan dat je het brood af en toe omdraait.

11

Neem een vochtige uitgewrongen doek en doe deze rond de pook of pizzaschep, hiermee ga je een paar keer over de bakvloer om de laatste asresten te verwijderen.

12

Wanneer de oven is afgekoeld tot ongeveer 260°C, plaats je het brood met de broodschep op de bakvloer en sluit je de oven goed af. Alles moet dicht staan dus controleer zeker het ventieltje in de schouw (voor de mini en de original) en de klep van de schouw (enkel voor de original).

13

Na 20 minuten laat je de stoom ontsnappen door de klep van de schouw te openen of de deur eventjes open te doen.

14

Na een totale baktijd van ongeveer 30 à 40 minuten, zou je broodje gebakken moeten zijn. De oventemperatuur kan tot 200 graden gezakt zijn, dit is geen probleem. Wanneer je een dof geluid hoort als je op de onderkant van het brood tikt, is het klaar!

15

Laat je vers gebakken brood afkoelen op een rooster vooraleer je het aansnijdt. Smakelijk!

Smoutvrij brood?
16

Vetstof smeert de gluten en zorgt voor een langere natuurlijke malsheid. Je kan indien gewenst de smout zonder probleem weglaten uit dit recept.

Meer recepten

Hartige taart van lente-uitjesDoor Leander LeendersDit is een simpel maar lekker fris gerechtje. Perfect in de lente ('t is dan ook met lente-ui) met een slaatje als lunch, of een mooie aanvulling voor je brunch.
Pannenkoeken op de planchaDoor Leander LeendersVan mijn 15 tot 17 jaar sleet ik mijn zomervakanties in een tearoom in Blankenberge, zowat 7 op 7. Soms was het enorm druk als vakantiejob, maar we waren een tof team, en de pannenkoeken, wafels en ijscoupes vlogen je om de oren. Dit recept is nog steeds gebaseerd op die pannenkoeken van toen, misschien wel de beste pannenkoeken ooit - al kan dat een vleugje nostalgie zijn.

Ingrediënten

 160 g gebuilde tarwebloem (T80)
 200 g tarwemeel (T100)
 300 g water
 10 g verse gist
 10 g geel lijnzaad
 10 g bruin lijnzaad
 6 g zout
 10 g smout

Instructies

Bereiding
1

Schik je ingrediënten zoals op de afbeelding.

2

Los de gist en het lijnzaad op in het water en neem beetje per beetje bloem mee van de rand. Meng nu alle bloem goed met het water.

3

Nu kan je ongeveer 20 minuten stevig kneden tot je een soepel deeg krijgt. Als je al een mooi deegje hebt, maar nog net niet soepel genoeg, voeg je de vetstof en het zout toe.

4

Kneed verder tot de vetstof volledig opgenomen is en tot je een vliesje kan maken.

5

Laat het deeg 30 minuten rusten onder een vochtige handdoek of onder plastic.

6

Druk het deeg plat (= doorslaan) en bol het mooi op.

7

Laat ongeveer 20 minuten rusten en sla daarna opnieuw door, nu geef je het brood de gewenste vorm, en leg je het in een bakblik of rijsmand.

8

Plaats het afgewerkte brood, op een tochtvrije plaats(kamertemperatuur) en ingepakt in plastic/handdoek tot het brood van volume is verdubbeld.

9

Na 20 minuten kan je beginnen met het opstoken van uw Vonken houtoven

Bakproces
10

Stook uw vonken houtoven warm tot je ongeveer 300°C hebt, verwijder de as- en koolresten van de bakvloer met de borstel, of bedek ze met een Vonken Heatshield. Laat je ze liggen? Geen probleem, zorg dan dat je het brood af en toe omdraait.

11

Neem een vochtige uitgewrongen doek en doe deze rond de pook of pizzaschep, hiermee ga je een paar keer over de bakvloer om de laatste asresten te verwijderen.

12

Wanneer de oven is afgekoeld tot ongeveer 260°C, plaats je het brood met de broodschep op de bakvloer en sluit je de oven goed af. Alles moet dicht staan dus controleer zeker het ventieltje in de schouw (voor de mini en de original) en de klep van de schouw (enkel voor de original).

13

Na 20 minuten laat je de stoom ontsnappen door de klep van de schouw te openen of de deur eventjes open te doen.

14

Na een totale baktijd van ongeveer 30 à 40 minuten, zou je broodje gebakken moeten zijn. De oventemperatuur kan tot 200 graden gezakt zijn, dit is geen probleem. Wanneer je een dof geluid hoort als je op de onderkant van het brood tikt, is het klaar!

15

Laat je vers gebakken brood afkoelen op een rooster vooraleer je het aansnijdt. Smakelijk!

Smoutvrij brood?
16

Vetstof smeert de gluten en zorgt voor een langere natuurlijke malsheid. Je kan indien gewenst de smout zonder probleem weglaten uit dit recept.

Lijnzaadbrood door Bart Van Laere van Bakkerij BaaB