Chicken on a spit

Chicken on a spit
A classic, and oh so delicious to prepare yourself in your own wood oven using the Vonken spit. Quality meat, a nice rub, some time and a fragrant wood fire - that's all you need to prepare a fantastic chicken...
Chicken on a spit

Description

A classic, and oh so delicious to prepare yourself in your own wood oven using the Vonken spit. Quality meat, a nice rub, some time and a fragrant wood fire - that's all you need to prepare a fantastic chicken on the spit at home. No more dry supermarket chicken and waiting in line at the chicken stand!

_by @bakmanschap - feel free to contact me via Instagram or Facebook .

Ingredients

  • 6 tbsp rub voor kip (of maak je eigen mengeling!)
  • 1 kip van goede kwaliteit
  • bakboter

Preparation

  1. Let op, voor dit recept heb je idealiter het Vonken spit nodig, en liefst ook een vleesthermometer.
  2. Begin een paar uur voor het bakken met het klaarmaken van de kip. Dep deze droog met stevige keukenrol, en neem je bakboter en rub erbij.
  3. Voor de volgende stap kun je handschoenen aantrekken als je dat verkiest. Werk best boven een schaal, zodat je hele keuken niet onder de rub zit.
  4. Breng met je vingers de bakboter aan over de hele kip. Kruip ook waar mogelijk even onder het vel, zo krijg je het vlees lekker sappig en het vel krokant.
  5. Bestrooi daarna rijkelijk met de rub, en probeer de rub in elk kantje en spleetje aan te brengen - ook onder het vel.
  6. Je kunt nu de schaal gebruiken om de kip terug in de koelkast te plaatsen tot je deze gaat roosteren.
  7. Een paar uur later kun je eindelijk met vuur aan de slag! Maak het vuur in je Vonken aan. Je hoeft niet lang te wachten vooraleer het brandende hout naar de vuurkorf te verplaatsen - de luchttemperatuur mag zo'n 160-180°C bedragen, we gaan dus voor de trage aanpak. Een hevig vuur is hier, zeker in de eerste fase, niet waar we naar op zoek zijn. Hou het vuur dus klein, en experimenteer ook met het toevoegen van bijvoorbeeld kokosbriketten in de vuurmand - zo help je de temperatuur constant te houden zonder het vuur groter te maken.
  8. Neem het spit erbij, breng een eerste vleesvork aan, schuif deze door tot het midden en draai vast. Steek nu je gekruide kip op het spit, en maak vast op de eerste vleesvork. Terwijl je de tweede vleesvork neemt kun je de kip aan het spit even laten rusten op de kom of in de schaal. Schuif de tweede vleesvork met tanden richting de kip op het spit, en pin de kip nu goed vast tussen beide vleesvorken. Draai de tweede vleesvork met de schroef vast.
  9. Plaats het onderstel van het spit accessoire in je oven en op het uitschuifbare handvat. Schuif volledig uit de oven, en zet een vuurvaste schaal of braadslee ter hoogte van waar de kip komt te hangen. Plaats het spit met je kip in de voorziene uitsparingen. Test even of alles goed zit door de motor aan te zetten (vergeet natuurlijk de stekker niet).
  10. Laat nu geleidelijk de kip roosteren tot een kerntemperatuur van zo'n 73°C in het dikste deel van de kippenborst - gebruik hiervoor een vleesthermometer om af en toe de kerntemperatuur na te gaan (deze kun je al voor minder dan €10 vinden). Afhankelijk van je vuur en de temperatuur van je oven kan dit 1 tot 1,5 uur duren (of zelfs iets langer). Is de kip bijna klaar, zorg dan wel voor een mooie vlam om het vel nog even lekker krokant te bakken.
  11. En natuurlijk hoeft dat niet het enige zijn wat je gaat eten, gebruik bijvoorbeeld de braadslee die het vet opvangt om lekkere krieltjes te bakken, of voeg wat groenten toe!
  12. Meteen een schot in de roos of liep je nog even rond als een ... zonder kop? Benieuwd het te lezen.

Is this something for you?

Feta Saganaki with delicious vegetables

Feta Saganaki with delicious vegetables

Delicious Feta Saganaki (or baked feta) from Vonken's wood oven. A simple Greek casserole for every season. This fine and...
Breakfast Pizza

Breakfast Pizza

Are you such a pizza lover that you would eat it at any time of the day? I get it....